سولانا Solana یک بلاکچین متنباز و عمومی است که از قراردادهای هوشمند، توکنهای بیهمتا (NFT) و رنج گستردهای از برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. کوین بومی شبکه سولانا SOL است که علاوهبر نقش مبادلاتی، برای تامین امنیت شبکه از طریق استیکینگ یا سپردهگذاری هم کاربرد دارد.
شبکه Solana توانایی پردازش ۵۰ تا ۶۵ هزار تراکنش در ثانیه را دارد. به همین دلیل خود را رقیبی جدی برای اتریوم تلقی میکند.
در این مقاله به این میپردازیم که شبکه سولانا Solana چیست، چطور کار میکند، ارز دیجیتال SOL چیست و سپس به بررسی نقشه راه سولانا، معرفی تیم توسعهدهنده، سرمایهگذاران پروژه، مشارکتها، صرافیهای محل خرید و فروش سولانا و کیف پولهای سولانا میپردازیم. با صرافی سیمیا همراه باشید.
فهرست محتوا
شبکه Solana چیست؟
سولانا Solana یک شبکه بلاکچینی است که از تعداد زیادی برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. در حال حاضر بیش از ۴۰۰ پروژه از جمله پلتفرمهای وامدهی و معاملاتی، برنامههای اینترنت غیرمتمرکز یا وب.۳، بازارهای NFT و بازیهای بلاکچینی در بستر این شبکه قرار دارند.
ارز دیجیتال SOL دارایی بومی این شبکه است و برای استیکینگ مورد استفاده قرار میگیرد. بلاکچین سولانا از استیکینگ برای تامین قدرت و امنیت شبکه خود استفاده میکند. این شبکه یک استاندارد توکن نویسی بهنام SPL دارد که مخفف کتابخانه برنامه سولانا (Solana Program Library) است که مجموعهای از دستورالعملها برای ساخت و تولید توکن در بستر شبکه سولانا است.
زیرساختهای نوآورانه شبکه سولانا Sol به ترتیب زیر هستند:
- گواه اثبات تاریخچه یا Proof of History (بهاختصار PoH): منبع زمانی پیش از اجماع است و عملکردی مانند یک ساعت رمزنگاری دارد.
- Tower BFT: نسخه بهینهسازیشده PoH برای PBFT است.
- توربین (Turbine): پروتکل انتشار بلاک.
- گلف استریم (Gulf Stream): پروتکل ارسال تراکنش بدون ممپول (Mempool) است.
- سیلول (Sealevel): اجرای موازی قراردادهای هوشمند را ممکن میکند.
- مسیرسازی (Pipelining): یک واحد پردازش تراکنش برای بهینهسازی اعتبارسنجی.
- کلاود برک (Cloudbreak): پایگاه داده حسابهای مقیاسپذیر افقی است.
- Archivers: ذخیرهسازی دفترکل توزیعشده.
در ادامه به تفصیل درباره نوآوریهای سولانا صحبت خواهیم کرد.
شبکه سولانا Solana چطور کار میکند؟
شبکه سولانا Solana از پروتکل گواه اثبات تاریخچه یا Proof of History (بهاختصار PoH) استفاده میکند. گواه اثبات تاریخچه مکانیزم اجماع نیست. بلکه بخشی از مکانیزم اجماع سولانا یعنی گواه اثبات سهام (PoS) است. PoH برچسب زمانی تراکنشهایی که به بلاکهای سولانا اضافه میشوند را در خود دارد.
بههمین دلیل به آن ساعت غیرمتمرکز یا منبع زمانی غیرمتمرکز (Decentralized Clock) هم گفته میشود. هر ۴۰۰ میلیثانیه یک بلاک جدید در سولانا ساخته میشود. در اتریوم این عدد ۱۵ ثانیه و در بیت کوین هر ۱۰ دقیقه است.
یکی از بزرگترین چالشها در شبکههای توزیعشده، توافق سر زمان و ترتیبی است که رویدادها در آن رخ میدهند. زیرا گرههای درون شبکه نمیتوانند به برچسب زمانی دریافتی از نودهای دیگر اعتماد کنند. سولانا در تلاش است تا این مشکل را از طریق گواه اثبات تاریخچه، با ایجاد یک منبع زمانی امن و رمزنگاریشده رفع کند.
POH یک تابع تاخیر قابل تایید (VDF) است که برای ارزیابی به اجرای تعداد خاصی مراحل متوالی نیاز دارد، اما در نهایت خروجی آن قابل اطمینان است. نودهای ولیدیتور سولانا زمان را با استفاده از رمزگذاری گذر زمان بهوسیله الگوریتم SHA256 محاسبه کرده و تابع VDF را بهصورت مداوم هش میکند.
شبکههای بسیاری همچون بیت کوین و اتریوم، تراکنشهایی که پاداش بیشتری داشته باشند را سریعتر پردازش میکند. این امر، بهدلیل استفاده از الگوریتم گواه اثبات کار (PoW) قدیمی است که به ماینرها امکان انتخاب سودآورترین معاملات را میدهد. در مقابل، PoH عملکردی مشابه کرنومتر دارد.
یک مسابقه دو پرسرعت را تصور کنید، لحظهای که دوندگان از خط پایان رد میشوند بهعنوان زمان پایانی ثبت میشود. نحوه کار PoH هم بدین صورت است؛ همه تراکنشها را در لحظه و براساس زمان ثبت میکند که به نوبه خود منجر به پردازش آنها به ترتیب میشود. از آنجایی که نودها میتوانند به ترتیب زمانی و ترتیب پیامهای دریافتی اعتماد کنند، بلاکهای بعدی را بدون نیاز به هماهنگی با کل شبکه ایجاد میکنند.
یک تصوری که بهاشتباه درباره سولانا وجود دارد این است که سولانا از مکانیسم اجماع گواه اثبات سهام نیابتی یا Delegated Proof of Stake (بهاختصار DPoS) استفاده میکند. درحالیکه تیم سولانا بارها بر عدم صحت این مسئله تاکید کردهاند.
نودهای سولانا نقشهای متعددی همچون رهبر (Leader)، تاییدکننده (Validator) و بایگانیکننده (Archivers) را برعهده دارند. درحالیکه در DPoS این نقشها به مشارکتکنندگان در شبکه تفویض میشود. اما در سولانا، همه نودها در انجام همه نقشها، نقش دارند. مثلا لیدرهای سولانا وظیفه تولید بلاکهای جدید را دارند و هر ۴ بلاک (۱.۶ ثانیه) تعویض میشوند.
نودهای لیدر، تا آنجا که میتوانند، تراکنشهای زیادی را در چهار بلاکی که تولید کردند جمع میکنند و این بلاکها را به گرههایی که به آنها کلاستر (Cluster) گفته میشود، نشان میدهند. نودهای کلاستر هم تراکنشها را با کمک مرجع برچسب زمانی تایید کرده و سپس به سرعت رکوردها (سوابق) را به سایر نودهای شبکه منتقل میکنند.
در سولانا مفهوم دیگری بهنام کلاستر وجود دارد. اما کلاستر (Cluster) شبکه سولانا Solana چیست؟ کلاستر نقش مهمی در نرمافزار سولانا ایفا میکند و مجموعهای کامپیوترهاست که با یکدیگر کار میکنند. از بیرون میتوان آنها را به چشم یک سیستم واحد در نظر گرفت.
وظیفه کلاستر ارائه تراکنشهای کلاینت و حفظ یکپارچگی دفتر کل است. همچنین به تایید خروجی برنامههای نامعتبر و ارسالشده توسط کاربر کمک میکند. یکی از موارد استفاده این فناوری، ردیابی این است که عملکرد کدام کامپیوتر در کارکرد کلاستر بامعنی بوده است. مورد بعدی، ردیابی مالکیت داراییها در دنیای واقعی است.
برخلاف سایر شبکههای مبتنی بر PoS، برای مشارکت بهعنوان نود، به حداقل مبلغ سهام نیاز نیست. طبیعتا، مقدار پاداشی که دریافت میکنند، متناسب با مقدار Solهای استیک یا سپردهگذاری شده در شبکه است. انتخاب لیدر که تولیدکننده بلاک است بهصورت شبه تصادفی است، اما مقدار استیکینگ SOL در احتمال لیدر شدن تاثیرگذار است.
طبق این مکانیسم اجماع، مبلغ سهام نودهای خطاکار کاهش یافته و این مبلغ برای پاداش بلاک افزوده میشود. در بخشهای بعدی مقاله به اینکه استیکینگ در شبکه سولانا چیست خواهیم پرداخت. اما پیش از آن با سایر مکانیسمهای زیرساختی بلاکچین Solana آشنا خواهیم شد.
الگوریتم اجماع Tower BFT
علاوهبر گواه اثبات تاریخچه، سولانا مکانیسم Tower را اجرا میکند؛ یک الگوریتم اجماع مشابه تحمل خطای بیزانس عملی (بهاختصارPBFT) که مخصوصا برای بهرهگیری از ساعت هماهنگ طراحی شده است. برخلاف PBFT، تاور ناپایداری را ترجیح میدهد و مشابه آن گرهها بهصورت تصاعدی زمان وقفه خود را برای رسیدن به اجماع افزایش میدهند.
اما از آنجایی که دفتر کل یک منبع غیرقابل اعتماد برای زمان است. گرهها میتوانند زمان وقفه سایر اعتبارسنجها را در شبکه مشاهده و بررسی کنند. هر نود میتواند تعداد اعتباردهندههای حاضر، وضعیت آنها و مدت وقفه زمانی که هر نود به آن متعهد شده است را محاسبه کند.
توربین
باتوجه به اینکه لایه اجماع سولانا هیچگونه وابستگی به پیامهای همتابههمتا ندارد، سولانا میتواند نحوه انتقال بلاکها از طریق شبکه را مستقل از اجماع بهینه کند. تکنیک انتشار بلاک شبکه سولانا که توربین (Turbine) نام دارد، از بیت تورنت (BitTorrent) وام گرفته شده است.
بلاک به محض انتشار، به بستههای کوچکتر همراه با کدهای محوکننده تبدیل میشود و بین مجموعه گسترده و تصادفی از نودها پخش میشود. با پخش کردن ۲۰۰ بسته، لایه دوم شبکه میتواند ۴۰هزار ولیدیتور را پوشش دهد. بنابراین ولیدیتورها امکان انتشار بلاکهایی با تاثیر log200(n) را برای نهایی کردن تراکنشها خواهند داشت.
گلف استریم
در یک شبکه کارآمد، مدیریت ممپول مشکل دیگری است که حل آن نباید برعهده زنجیرهها باشد. گلف استریم (Gulf Stream)، با فشار وارد کردن به حافظه پنهان تراکنش و ارسال آن به لبه شبکه عمل میکند. این آپشن به اعتبارسنجها امکان تایید تراکنشها زودتر از موعد، کاهش زمان تایید، تعویض سریعتر رهبر و کاهش فشار حافظه از استخر تراکنشهای تاییدنشده بر ولیدیتورها را میدهد.
سیلول
مکانیسم سیلول (Sealevel) یک موتور پردازش فوق موازی تراکنش است که برای مقیاسپذیری افقی در کارتهای SSD و GPU استفاده میشود. وجود این سیستم در سولانا منجر به کارآمدسازی زمان اجرا شده و همچنین به تراکنشها اجازه میدهد تا بهطور همزمان در بلاکچینهای حالت مشابه اجرا شوند.
پایپ لاین
پایپ لاین کردن یا مسیرسازی (Pipelining) فرآیندی است که در آن جریانی از دادههای ورودی به سختافزارهای مسئول آن اختصاص مییابد. بنابراین این مکانیسم، امکان تایید و تکثیر سریع اطلاعات تراکنشها را در تمام گرههای شبکه میدهد.
کلاود برک
سولانا برای دستیابی به مقیاسپذیری لازم در شبکه به کلاود برک (Cloudbreak) نیاز دارد. کلاود برک یک ساختار داده است که برای خواندن و نوشتن همزمان در سراسر شبکه بهینهسازی شده است.
Archivers
سولانا از آرکایورز (Archivers) برای ذخیرهسازی داده استفاده میکند. اعتبارسنجها دادههای شبکه سولانا را در شبکهای از نودها به نام آرکایورز بارگذاری میکنند. این نودها میتوانند مانند لپتاپ، سبک یا کمحجم باشند و هر چند وقت یکبار برای اطمینان از صحت دادههای ذخیرهشده، بررسی خواهند شد.
ارز دیجیتال SOL چیست؟
کوین بومی شبکه سولانا با نماد SOL شناخته میشود. یکی از کاربردهای رمزارز سولانا برای استیکینگ است که شبکه از طریق مکانیسم استیکینگ به تامین امنیت و قدرت شبکه خود میپردازد. همچنین کاربران میتوانند از رمزارزهای SOL برای پرداخت تراکنشهای ساده و اجرای قراردادهای هوشمند استفاده کنند.
کوین سولانا در اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ساختهشده در بستر این بلاکچین هم کاربردهای متعددی دارد. مثلا میتوان از آن برای رایدهی و مشارکت در حاکمیت پلتفرم Chainvote استفاده کرد. سول به مقادیر کوچکتری بهنام لمپورتس (Lamports) هم تقسیم میشود. هر لمپورت معادل ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ SOL است.
بهگزارش صرافی سیمیا عرضه کل سولانا ۵۰۸,۱۸۰,۹۶۳.۵۷ است و حداکثر عرضه نامشخصی دارد. در حال حاضر ۳۲۷,۹۵۲,۵۶۶.۶۰ واحد SOL در گردش است. در زمان نوشتن این مقاله حجم معاملات ۲۴ ساعته رمزارز سولانا ۱,۳۷۰,۱۲۰,۵۹۹ دلار و ارزش کل بازار آن ۳۶,۲۴۶,۲۳۸,۵۲۶ دلار است.
قیمت سولانا ۱۰۲.۱۸ دلار است. SOL در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ با کمترین قیمت ۰.۵۰ و در ۱۵ آبان ۱۴۰۰ در بیشترین قیمت ۲۵۹.۹۶ دلار معامله شده است.
نرخ تورم سالانه در زمان عرضه رمزارز سولانا ۸ درصد بوده است و وعده داده شده که هر سال ۱۵ درصد از نرخ تورم SOL کاسته شود. همچنین نرخ تورم هدف سالانه این ارز دیجیتال ۱.۵ درصد است.
بهتصویر زیر دقت کنید. ۴۸ درصد از عرضه اولیه سولانا به خودیها اختصاص یافته است. این بدان معناست که شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر و نهنگها کنترل بخش عمدهای از رمزارزهای sol را برعهده دارند.
توزیع رمزارز Sol بهصورت زیر است:
- ۱۶.۲۳ درصد از عرضه کل در مرحله فروش اولیه (Seed Sale)
- ۱۲.۹۲ درصد از عرضه کل به سرمایهگذاران اولیه (Founding Sale Investoes)
- ۵.۱۸ درصد به سرمایهگذاران ولیدیتور (Validator Sale Investors)
- ۱.۸۸ درصد به سرمایهگذاران استراتژیک (Strategic Sale Investors)
- ۱.۶۴ درصد به مزایده کوینلیست (CoinList Auction Sale)
- ۱۲.۷۹ درصد به اعضای تیم
- ۱۰.۴۶ درصد به بنیاد سولانا
- ۳۸.۸۹ درصد به کامیونیتی که توسط بنیاد سولانا مدیریت میشود
نحوه استیکینگ سولانا SOL
شبکه Solana یک شبکه گواه اثبات سهام است. اعتبارسنجها در این شبکه به پردازش تراکنشها میپردازند و شبکه را مدیریت میکنند. اعتبارسنجها بر اساس مقدار استیکینگ خود انتخاب میشوند و هر چه این مقدار بزرگتر باشد، شانس بیشتری برای وارد کردن تراکنشها به بلاک چین خواهند داشت.
آنها در عوض این کار، پاداشهایی را به صورت توکن SOL دریافت میکنند. اعتبارسنجها به همین خاطر دیگران را ترغیب میکنند که توکنهای خود را به آنها بسپارند و در این میان، اعتبارسنجها کمیسیونی را به خود اختصاص میدهند و بقیه پاداش را به افراد مالک توکن میدهند.
برای استیکینگ توکن SOL و کسب سود میتوان از طریق زیر اقدام کرد:
۱- در ابتدا، کاربران باید توکنهای خود را به کیف پولی منتقل کنند که اجازه استیکینگ SOL را میدهد. از جمله این کیف پولها میتوان به لجر نانو اس (Ledger Nano S) اشاره کرد.
۲- در مرحله دوم لازم است که یک اکانت استیکینگ ایجاد کنید و آدرسی که در اینجا تولید میشود با آدرس کیف پول تفاوت دارد.
۳- بعد از ایجاد اکانت استیکینگ، میتوانید از میان اعتبارسنجهای شبکه انتخاب کنید و نماینده خود را تعیین کنید.
۴- بعد از انتخاب نماینده، استیکینگ اکانت خود را به آن نماینده واگذار میکنید.
نقشه راه شبکه سولانا Solana
سه ماهه اول ۲۰۱۸
- انتشار وایت پیپر و عرضه شبکه آزمایشی خصوصی با یک نود
سه ماهه دوم سال ۲۰۱۸
- عرضه شبکه آزمایشی خصوصی با چند نود
سه ماهه سوم ۲۰۱۸
- عرضه SDK (کیت توسعه نرم افزاری) پرداختیها و قراردادهای هوشمند
سه ماهه اول ۲۰۱۹
- انتشار برنامههای روی زنجیره
سه ماهه دوم ۲۰۱۹
- پیادهسازی ماشین مجازی Move، بیرون دادن شبکه آزمایشی ابری و عرضه موتور قراردادهای هوشمند
سه ماهه سوم ۲۰۱۹
- انتشار شبکه آزمایشی تشویقی
سه ماهه اول ۲۰۲۰
- عرضه شبکه اصلی ورژن بتا
سه ماهه سوم ۲۰۲۰
- عرضه شبکه اصلی
سه ماهه اول ۲۰۲۰
- انتشار نسخه بهبود یافتهای از JSON RPC API و آپدیت نسخه بتا شبکه
سه ماهه دوم ۲۰۲۰
- انتشار قابلیتهای قراردادهای هوشمند، عرضه عمومی در بایننس و فعالسازی مکانیزم تورم توکن و کارمزدهای تراکنش
شبکه سولانا برای سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ نقشه راه جامع و مشخصی را منتشر نکرده است. قرار بود که تا دسامبر ۲۰۲۱ شبکه اصلی سولانا بهصورت کامل منتشر شود که این اتفاق میسر نشد.
اما گویا این اتفاق در سال ۲۰۲۲ خواهد افتاد. همچنین اهدافی مثل حاکمیت روی زنجیره، توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و پلتفرمها، ایجاد یک بازوی سرمایهگذاری و یک بخش تجاری برای شبکه سولانا بخشی از کارهایی است که بنیاد سولانا امیدوار است در سال ۲۰۲۲ به سرانجام برساند.
معرفی تیم شبکه Solana
تیم این پروژه متشکل از افرادی برجسته و باتجربه است. افراد زیادی در این تیم حضور دارند که ما در اینجا به توضیحاتی در مورد چند تن از برجستهترین آنها اکتفا میکنیم.
- آناتولی یاکو ونکو (Anatoly Yakovenko) بنیانگذار این پروژه است که فردی برجسته است و ۲ اختراع در زمینه پروتکلهای سیستم عامل سطح بالا ثبت کرده است. او از توسعهدهندگان اصلی BREW بوده که زمانی در زمینه گوشیهای ساده و تاشو بسیار مهم و صاحب نفوذ بوده است. آناتولی یاکو ونکو شبکه Solana را در سال ۲۰۱۷ بنیانگذاری کرد. او قبلا برای Qualcomm کار کرده بود و همچنین دارای تجربه در مورد الگوریتمهای فشردهسازی هم بود؛ زیرا قبلا به عنوان مهندس نرم افزار برای Dropbox کار میکرد.
- گرگ فیتز جرالد (Greg Fitzgerald) معمار اصلی و مدیر ارشد فناوری شبکه Solana است. او دارای تجربه زیادی در زمینه سامانههای نهفته است.
- راج گوکال (Raj Gokal) فعالیتها، تولید و امور مالی را هدایت میکند. او دارای تجربه ۱۰ ساله در زمینه امور مالی و مدیریت محصول است. او یکی از سرمایهگذاران General Catalyst بود و شرکت Sano را راهاندازی کرد که بیش از ۲۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرد.
- دکتر اریک ویلیلامز (Eric Williams) نیز سرپرست بخش علوم داده و اقتصاد توکن است. او دارای دکترای فیزیک ذرات از دانشگاه Berkeley است.
همکاریهای شبکه سولانا Solana
تعدادی از برجستهترین مشارکتهای Solana به شرح زیر است:
- سیویک (Civic): سیویک یک اکوسیستم احراز هویت غیرمتمرکز است که احراز هویت را به صورت کم هزینه امکانپذیر میکند. مشارکت این اکوسیستم با شبکه Solana میتواند بسیار مفید باشد و به کشورهایی که فاقد زیرساختهای موجود هستند، کمک شایان توجهای کند.
- Hummingbot: یک کلاینت نرمافزاری ترید است که به صورت متنباز عمل میکند و مشارکت آن با Solana باعث افزایش نقدینگی در شبکه Solana خواهد شد.
- چین لینک (Chainlink): چین لینک یک شبکه اوراکل غیرمتمرکز است که به قراردادهای هوشمند اجازه میدهد که به شیوهای ایمن به دادهها، پرداختیها و غیره در خارج از زنجیره دسترسی داشته باشند. Solana میخواهد در همکاری با چین لینک نوعی اوراکل متداول برای ترید باینری آپشن (Binary Options) ایجاد کند.
Akash: این پلتفرم متمرکز بر معماری سرویس ابری باز و بدون نیاز به اجازه است. ادغام این زیرساخت با شبکه Solana به کاربران اجازه میدهد که به آسانی سرورهای قدرتمند و کم هزینهای را برای راهاندازی نودها و یا برای ارتقای برنامه خود توسعه دهند.
سرمایهگذاران سولانا Solana چه کسانی هستند؟
بنابر اطلاعات سایت کرانچ بیس، سرمایهگذاران شبکه سولانا به ترتیب زیر هستند:
- Collab + Currency
- Alameda Research
- Blockchange Ventures
- Coinfund
- Multicoin Capital
- CoinShares
- SeaX Ventures
- ParaFi Capital
- Sino Global Capital
رمزارز SOL را از کدام صرافیها بخریم؟
کوین سولانا در صرافیهای متمرکز بایننس، FTX، کوین بیس، کوکوین، هیوبی، Bybit، کراکن، گیت، جیمنای و Poloniex فهرست شده است. اگر قصد خرید SOL از صرافیهای غیرمتمرکز را دارید میتوانید آن را از ریدیوم (Raydium)، اتریکس (Atrix) و سولاناکس (Solanax) تهیه کنید.
بهترین کیف پول برای نگهداری سولانا Solana کدام است؟
کیف پولهای سازگار و مناسب برای ذخیرهسازی SOL ولتهای نرمافزاری اگزودوس، کیف پول تراست ولت، زل کور(Zelcore)، فانتوم (Phantom)، سول فلیر (SolFlare)، سوللت (Sollet)، مث (Math) و کیف پول سختافزاری لجر است.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- سولانا چیست؟
سولانا یک شبکه بلاکچینی عمومی و مقیاسپذیر مبتنی بر گواه اثبات کار (PoS) است. ارز دیجیتال بومی این شبکه SOL نام دارد. - آیا میتوان سولانا Solana را استخراج کرد؟
خیر. سولانا با الگوریتم اجماع گواه اثبات کار یا PoS کار میکند و نمیتوان آن را استخراج کرد. اما با راهاندازی نود و استیک کردن رمزارز SOL میتوانید در تایید تراکنشها مشارکت کرده و پاداش بگیرید. - آیا باید حتما یک واحد سولانا SOL بخریم؟
خیر. نیازی نیست که حتما یک واحد ارز SOL بخرید. میتوانید هر کسری از واحد سولانا را بخرید. - آینده ارز دیجیتال سولانا SOL چگونه است؟
بازار رمزارز قابل پیشبینی نیست. اما آینده ارز Solana به توسعه زیرساختهای بلاکچین، تکمیل راهاندازی شبکه اصلی، کاربری در پروژههای امور مالی غیرمتمرکز و احساسات سرمایهگذاران بستگی دارد. - نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال سولانا SOL چگونه است؟
ارز سولانا را میتوانید از صرافیهای متمرکز بایننس، کوین بیس، کوکوین، هیوبی، Bybit، کراکن، گیت، جیمنای بخرید. از صرافی غیرمتمرکز محل خرید Sol باید به ریدیوم و اتریکس اشاره کرد. - نحوه استیکینگ ارز Solana چگونه است؟
نودهای تاییدکننده (Validators) رمزارزهای SOL خود را در شبکه استیکینگ یا سپردهگذاری کرده و با پردازش و تایید تراکنشها، کوین سولانا را بهعنوان پاداش دریافت میکنند. - کیف پولهای سولانا کدامند؟
از کیف پولهای سازگار با Sol میتوان به لجر، اگزودوس، تراست ولت، زل کور(Zelcore)، فانتوم (Phantom)، سول فلیر (SolFlare)، سوللت (Sollet) و مث (Math) اشاره کرد.
جمعبندی
بلاک چینهای قدیمی دارای مشکلاتی مانند سرعت پایین پردازش تراکنشها و کمی پهنای باند هستند و همین مشکلات نیز بوده که مانع از پذیرش عام فناوری بلاک چین شده است.
اینک بلاک چینهای نسل سوم مانند شبکه Solana با نوآوریهای خود بسیاری از این مشکلات را حل کردهاند و میتوانند رقیبی جدی برای بلاک چینهای قدیمی مانند بیت کوین و اتریوم باشند.
البته فراموش نکنید که فضای بلاک چین بسیار سریع رشد میکند و مدام پروژههای جدیدی در آن ظاهر میشود. بنابراین این احتمال وجود دارد که پروژههای بسیار بهتری ظاهر شود و یا بلاک چینهای قدیمی بتوانند بهبودهایی عظیم را در ساختار خود ایجاد کنند.