با گسترش پروژههای جدید و همچنین استقبال افراد از دنیای ارزهای دیجیتال و تکنولوژی بلاکچین، ارتباط بین زنجیرهای بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و اهمیت زیادی پیدا کرده است. پروژهها و کاربران بهدنبال این هستند که بهراحتی با فعالیت در یک پلتفرم، به امکانات و ابزارهای شبکهها و زنجیرههای دیگر دسترسی داشته باشند.
شبکه مون ریور (Moonriver) که یکی از شبکههای پلتفرم مون بیم (MoonBeam) است، با استفاده از قراردادهای هوشمند پا در این عرصه گذاشته و میخواهد بستری مناسب برای فعالیت کاربران و پروژههای مختلف فراهم کند.
در این مقاله قصد داریم با توضیح درباره اهداف، نحوه کارکرد، امکانات، تیم اجرایی، توکن MOVR، نقشه راه و پروژههای مشترک که Moonriver داشته است، پاسخ سوال شبکه مون ریور چیست را پیدا کنیم.با صرافی سیمیا همراه باشید.
فهرست محتوا
شبکه مون ریور چیست؟
بنیاد مون بیم (MoonBeam) شبکه مون ریور را برای ساخت بلاکچینی با پشتیبانی از قراردادهای هوشمند سازگار با اتریوم، در ژوئن ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) راهاندازی کرد. Moonriver بهعنوان یک پاراچین در شبکه کوساما فعالیت میکند و به پروژههای حوزه کریپتو کمک میکند که به بازارها و کاربران جدید با استفاده از فناوری بینزنجیرهای دست پیدا کنند. کوساما یک بلاکچین کوچک از پولکادات است و در فضای کریپتو به آن «خواهر پولکادات» میگویند. بهعبارت دیگر کوساما شبکه آزمایشی پولکادات است؛ یعنی برنامههایی که میخواهند روی پولکادات پیادهسازی شوند، ابتدا روی کوساما تست شده و سپس در بلاکچین پولکادات پیاده میشوند.
هدف دیگری که تیم مون بیم از راهاندازی پروژه Moonriver دنبال میکند، استفاده از این شبکه بهعنوان شبکه قناری (Canary network) برای پروژه مون بیم روی پولکادات است. این مفهوم به این معنا است که کدهای جدید ابتدا روی مون ریور منتقل میشوند و پس از تست و تایید تحت شرایط واقعی، به شبکه MoonBeam منتقل خواهند شد.
اهداف شبکه مون ریور چیست؟
چشماندازی که تیم مون ریور برای این شبکه در نظر دارند، ساخت پلتفرمی برای پشتیبانی از چندین شبکه از بلاکچینها است که بتوانند به کاربران و داراییهای بیشتری خدمات ارائه دهند. آنها برای رسیدن به این هدف قراردادهای هوشمند سازگار با ماشین مجازی اتریوم را ساختهاند که از توسعه برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند.
در حال حاضر پلتفرم قراردادهای هوشمند روی شبکه میانزنجیرهای قرار ندارد؛ اما با اجرایی شدن این طرح، توسعهدهندگان میتوانند پروژههای خود را در فضای جدید ادامه دهند و به کاربران عرضه کنند.
نحوه کارکرد شبکه مون ریور
تفکر اصلی که پشت شبکه مون ریور وجود دارد این است که به عنوان یک پلتفرم قرارداد هوشمند عمل کند ویک پایگاه کامل برای کاربران از نظر استفاده از دپهای (DApps) اتریوم بدون نیاز به شبکه کارورا (Karura) باشد. کارورا مرمز اتصال دیفای (Defi Hub) در شبکه کوساما است که توسط بنیاد آکالا (Acala) تاسیس شده است.
شبکه Moonriver امکان استفاده از ماشین مجازی اتریوم را فراهم میکند. این کار باعث میشود قراردادهای هوشمندی که مبتنی بر بلاکچین اتریوم هستند، بتوانند به محیط کوساما منتقل شوند و روی این شبکه به فعالیت خود ادامه دهند. ماشین مجازی اتریوم امکان ساخت بریج در شبکه را ایجاد میکند. این کار امکان جابهجایی توکنهای رپد شده و فرایند ارتباط بین زنجیرههای مختلف را آسان میسازد.
فناوری میان زنجیره ای (Cross Chain)؛ پلی میان چندین بلاک چین!
پلتفرم مون ریور از طریق در دسترس قرار دادن APIهای خود که در فضای وب۳ عمل میکنند، امکان ادغام و استفاده از شبکه خود را برای علاقهمندانی که میخواهند از این شبکه استفاده کنند، فراهم کرده است.
سیستم حاکمیت شبکه Moonriver
ازآنجاییکه شبکه مون ریور یک شبکه تحت حمایت جامعه است؛ یعنی برای انجام و پیادهسازی تغییرات در شبکه، اعضای آن باید در تصمیمگیریها مشارکت کنند، افرادی که هولدرهای توکن این شبکه باشند میتوانند در فرایندهای تصمیمگیری، اظهار نظر کنند.
هولدرهای توکن MOVR با قدرت تصمیمگیری که در شبکه مون ریور دارند، میتوانند طرحهای پیشنهادی خود را برای تصمیمگیری در شبکه ثبت کنند، برای تصمیمگیریها همهپرسی برگزار کنند، زمان همهپرسی را تعیین کنند و قدرت رای خود را به دیگران واگذار کنند.
خزانه شبکه مون ریور
جامعه مون ریور برای آسانسازی در فرایند تایید طرحهای پیشنهادی، خزانهای را با استفاده از درصدی از کارمزد تراکنشهای شبکه، ایجاد خواهد کرد. نکته جالب توجه در این زمینه این است که تمام شبکههایی که مبتنی بر Moonbeam هستند میتوانند خزانه منحصربهفرد خود را داشته باشند.
معرفی خدمات شبکه مون ریور
ماهیت شبکه مون ریور، ارائه خدمات در زمینه قراردادهای هوشمند و پیادهسازی پروژهها بر اسلاتها یا بخشهای شبکه کوساما است. علاوه بر این کاربران این شبکه میتوانند از امکان استیکینگ این پلتفرم برای کسب درآمد نیز استفاده کنند.
شبکه مون ریور برای کسانی که میخواهند از روش استیکینگ کسب درآمد کنند، امکان سپردهگذاری توکن MOVR را در این شبکه فراهم کرده است. پاداش حاصل از استیکینگ در دو دوره زمانی پرداخت میشود. هر دوره زمانی شامل تشکیل ۳۰۰ بلاک است و تشکیل آنها حدود یک ساعت زمان میبرد.
پاداشها بین کاندیداها و گردآورندگان تقسیم میشود. گردآورندگان بلاکها را میسازند، تراکنش کاربران را جمعآوری میکنند و فرایند تایید آنها را انجام میدهند. کاندیداها نیز هولدرهای توکن MOVR هستند که توکنهایشان را در شبکه سپردهگذاری میکنند.
میزان پاداش گردآورندگان ثابت و سالانه ۲۰ درصد است در حالی که این میزان برای کاندیداها باتوجهبه میزان سپردهگذاریشان متفاوت است.
معرفی توکن MOVR
MOVR یک توکن کاربردی شبکه مون ریور است. این توکن در موارد مختلفی مانند: ایجاد انگیزه در نودها، تسهیل فرایند حاکمیتی و پرداخت کارمزد تراکنشها استفاده میشود. تعداد توکنی که قرار است از Moonriver عرضه شود، ۱۰ میلیون عدد خواهد بود که تاکنون یک میلیون و پانصد هزار عدد از آن عرضه شده است. همچنین ۸۰ درصد از کارمزد تراکنشها سوزانده میشوند و ۲۰ درصد باقی مانده، به خزانه Moonriver منتقل خواهد شد.
نحوه توزیع توکن MOVR به صورت زیر توسط تیم مون ریور در نظر گرفته شده است:
- جامعه و رزرو اسلات پاراچین: ۴۰ درصد
- سیستم وام تجمعی: ۳۰ درصد
- برنامههای بلندمدت شبکه: ۲۴/۵ درصد
- برنامه توسعهدهنده: ۴/۵ درصد
- خزانه: ۰/۵ درصد
- ذخیره اوراق قرضه پاراچین: ۰/۵ درصد
قیمت توکن MOVR در تاریخ ۵ تیر ۱۴۰۲ معادل ۵.۷۹۰ دلار است و این رمز ارز با ارزش بازار ۵۱۲٬۱۳۸٬۸۵۶ دلاری در جایگاه ۴۵۹ بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد.
نقشه راه شبکه Moonriver
هرچند این پروژه در بخشهای دیگر اطلاعات لازم و کافی در سایت خود منتشر کرده است اما نقشه راه منسجم و مدونی نه در سایت خود و نه در فضای اینترنت منتشر نکرده است.
تیم اجرایی پروژه مون بیم به بیان تاریخ راهاندازی دو شبکه مون ریور و مون بیم اکتفا کرده است و در سند پروژه خود عنوان کرده که این پروژه به طور مداوم در حال توسعه است. شاید برای چنین پروژهای نداشتن نقشه راه یک نقطهضعف بهحساب بیاید.
شبکه مون ریور با چه پروژههایی همکاری میکند؟
با نگاهی به وبسایت MoonBeam اسمهای گوناگونی از شبکهها و پروژههایی که از این پلتفرم استفاده میکنند به چشم میخورند. در اقدامی جالب، هرکدام از خدمات ارائه شده توسط پلتفرم مون بیم دستهبندی و تفکیک شدهاند و نام شرکا به صورت جداگانه آمده است.
کیف پولهایی مانند متامسک و مث ولت، پروژههای حوزه NFT مثل Unifty و Yuser، پلتفرمهای دیفای همچون سوشی سواپ و بالانسر از جمله پروژههایی هستند که با MoonBeam همکاری کردهاند.
تیم اجرایی شبکه Moonriver چه کسانی هستند؟
تیم اصلی یا همان سرمایهگذاری که پشت مجموعه MoonBeam قرار دارد، شرکت پیور استیک (PureStake) است. این شرکت خدماتی در زمینه API و تاییدکنندگان برای شبکههای PoS و زیرساختهایی برای بلاکچینهای اختصاصی ارائه میدهد.
درک یو (Derek Yoo) مدیر اجرایی و بنیانگذار، استفان ملهورن (Stefan Mehlhorn) مدیر عملیاتی، آلن ساپید (Alan Sapéde) معاون زیرساختهای بلاکچینی، تیم بالدوین (Tim Baldwin) معاون زیرساختهای مهندسی و آرون ایوانس (Aaron Evans) عضو بنیاد مون بیم از جمله اعضای تیم پیور استیک و MoonBeam هستند.
توکن MOVR را از چه صرافیهایی میتوان خرید؟
با توجه به این مساله که زمان زیادی از معرفی شبکه Moonriver و توکن آن MOVR نگذشته است، صرافیهای زیادی این توکن را لیست نکردهاند. کاربران برای خریدوفروش توکن MOVR در انتخاب صرافی با محدودیت مواجه هستند و گزینههای کمی دارند. صرافیهای نام آشنایی که این توکن را موجود دارند کوکوین، کراکن و Gate.io هستند.
توکن MOVR را در چه کیف پولهایی میتوان نگهداری کرد؟
از آن جایی که توکن MOVR در پاراچین پولکادات ساخته شده است، میتوان برای نگهداری این توکن از کیف پولهایی که از این شبکه پشتیبانی میکنند، استفاده کرد. اگر بخواهیم چند کیف پولی که از شبکه پولکادات پشتیبانی میکنند را نام ببریم میتوانیم به پولکاوالت (Polkawallet)، لونی (Lunie)، مث ولت (Mathwallet) و تراست ولت (Trust Wallet) اشاره کنیم. شما میتوانید در لینک زیر بهترین کیف پولهایی را که از پولکادات پشتیبانی میکنند، پیدا کنید.
جمعبندی
همانطور که در قسمتهای مختلف این مقاله به آن اشاره کردیم تنها چند ماه از راهاندازی شبکه مون ریور و توکن MOVR میگذرد. تنها نقصی که در بررسی این شبکه با آن مواجه شدیم، نداشتن برنامه و نقشه راه مشخصی در بین اسناد این پروژه است.
بهطور کلی ادغام دو شبکه اتریوم و پولکادات بهوسیله پاراچینها و شبکههای موازی میتواند ایده بسیار جذابی بهنظر برسد و پتانسیل بالقوهای برای پشتیبانی از شبکهها و اقدامات میانزنجیرهای ایجاد کند. باید دید با گذشت زمان آیا این پروژه به اهداف خود دست پیدا خواهد کرد یا خیر.
در این مقاله با بررسی اهداف، نحوه کارکرد، تیم اجرایی، توکن MOVR و غیره سعی کردیم به پرسش شبکه مون ریور چیست، پاسخ دهیم.