میخواهیم سراغ یکی از برنامههای غیرمتمرکز قدیمی، معتبر و شناخته شده دنیای ارزهای دیجیتال برویم. MakerDao پروژهای بر بستر شبکه اتریوم است که به معنای واقعی کلمه غیرمتمرکز بوده و نقش آن در شکوفایی DeFi قابل کتمان نیست. کار اصلی این پروژه، فراهمکردن سیستم وامدهی و پسانداز است. استیبلکوین دای محصول بزرگ و ارزشمند پروتکل میکر است.
در میکردائو کاربران ETH و دیگر توکنهای اتریومی را وثیقه میکنند و دای وام میگیرند؛ این کار کاربردهای فراوانی دارد. در این مقاله پس از پرداخت به این که میکر MKR چیست، نحوه کار این پروتکل و صندوقهای وثیقه آن را به طور کامل توضیح میدهیم. همچنین تیم، شرکا و سرمایهگذاران این پروژه نیز معرفی شدهاند. در انتها نیز توکن MKR، کیف پول و صرافی مناسب آن بررسی شده است. با صرافی سیمیا همراه باشید.
فهرست محتوا
پروژه میکر (Maker) چیست؟
MakerDAO در اصل یک پروژه متن باز و بر بستر شبکه اتریوم به شمار میآید که عملکرد آن بر اساس سیستم سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) است. یک سازمان مستقل غیرمتمرکز یا DAO به عنوان سازمانی محسوب میشود که بر اساس قوانین کاملا شفاف و کدنویسیشده تعریف میشود، کنترل این سازمان در دست اعضای آن است.
سازمان مستقل غیرمتمرکز یا DAO چیست؟ آشنایی با سیستم مدیریتی مبتنی بر جامعه
خدمت اصلی میکر، سیستم وامدهی و پسانداز است. این پروژه که در سال ۲۰۱۵ عرضه شده است، کار خود را با توسعهدهندگانی در سراسر جهان آغاز کرد که برای نوشتن نسخه اول کد، ساختار و مستندسازی اولیه با یکدیگر همکاری کردهاند.
در ماه دسامبر ۲۰۱۷، اولین وایتپیپر MakerDAO منتشر شد و سیستم استیبل کوین دای را معرفی کرد. این وایتپیپر توضیح داد که تمام افراد چگونه میتوانند با استفاده از اتر به عنوان وثیقه و توسط قراردادهای هوشمندی به اسم موقعیت بدهی وثیقهدار (CDP)، از طریق MakerDAO به ایجاد استیبل کوین دای بپردازند.
ارز دیجیتال دای چیست ؟ همه چیز درباره استیبل کوین Dai
به عبارت دیگر کاربران با وثیقه کردن اتر، میتوانند رمزارز باثبات DAI را وام بگیرند. هر زمان خواستند اتر وثیقهگذاشته شده را آزاد کنند، باید میزان وام دریافتی به اضافه کارمزد وام را پرداخت کنند. با توجه به اینکه اتریوم تنها رمزارز موجود برای وثیقهگذاری در میکر پروتکل بود، توکنهای دای ایجادشده به اسم دای تک وثیقهای (SCD) یا سای (SAI) معروف شدند.
همچنین وایتپیپر سال ۲۰۱۷، هدف تیم توسعهدهنده مبنی بر ارتقای SCD به یک سیستم دای چند وثیقهای (MCD) را بیان کرد. این هدف در ماه نوامبر ۲۰۱۹ محقق شد.در حال حاضر سیستم استیبل کوین دای تمام توکنهای ERC-20 که توسط دارندگان توکن MKR تایید شدهاند را به عنوان وثیقه میپذیرد. قبل از آنکه هرکدام از توکنهای ERC-20 به میکر پروتکل وارد شوند، دارندگان توکن MKR باید در خصوص سطح ریسک آنها رایگیری انجام داده و آنها را تایید کنند.
هدف MakerDAO چیست؟
MakerDAO با ایجاد یک زیرساخت جامع برای توانمندسازی اقتصاد، ارائه دسترسی کاربران به بازار وامگیری بدون نیاز به مجوز و برنامههای مالی بدون نیاز به اعتماد در صدد آزاد کردن قدرت دیفای و ارائه این حوزه به تمام افراد جهان است.
پروتکل میکردائو به یکی از بزرگترین و شناختهشدهترین برنامههای غیرمتمرکز بر بستر بلاک چین اتریوم تبدیل شده است و درصد قابل توجهی از کل نقدینگی اکوسیستم دیفای را در اختیار دارد. هنگامی که در ماه ژوئن ۲۰۲۰، برای اولین بار کل سرمایه قفلشده (TVL) به صورت اتر در اکوسیستم دیفای از مرز یک میلیارد دلار عبور کرد، تقریبا ۶۰٪ این سرمایه در اختیار پروتکل MakerDAO بود.
ارزش کل قفل شده (TVL) چیست؟ معیاری برای ارزیابی پروژههای دیفای
هنوز هم میکر بالاتر از یونیسواپ، کرو فایننس و آوی بالاترین TVL را دارد، اما ۲۰ درصد از کل نقدینگی قفل شده متعلق به این پروتکل است. در سایت Defipulse میتوانید میزان TVL پروژههای مختلف را رصد کنید.
پروتکل میکر چطور کار میکند؟
میکر پروتکل (Maker Protocol) از مدل دو توکنی بهره میبرد، به طوری که توکن اول استیبل کوین با پشتوانه وثیقه و توکن دوم توکن حاکمیتی این پروتکل به اسم MKR است. بنیاد میکر (Maker Foundation) به همراه جامعه MakerDAO معتقد هستند که کسبوکارهای مبتنی بر بلاک چین برای آنکه بتوانند از مزایای ارائهشده توسط سرمایه دیجیتالی بهره ببرند، به یک استیبل کوین غیرمتمرکز نیاز دارند.
میکر پروتکل توسط افرادی در سراسر جهان مدیریت و اداره میشود که توکن نظارتی این پلتفرم به اسم توکن MKR را در اختیار دارند. از طریق سیستم نظارتی MakerDAO، دارندگان توکن MKR بر اساس رایگیری اجرایی (Executive Voting) و نظرسنجی نظارتی (Governance Polling) میتوانند به مدیریت، اداره و نظارت بر این پروتکل و همچنین نظرات مالی و اقتصادی استیبل کوین دای بپردازند تا از ثبات، کارآمدی و شفافیت شبکه اطمینان حاصل شود.
بررسی سیستم دو توکنی میکر
توکن نظارتی میکر یا همان MKR توسط پروتکل MakerDAO و به منظور پشتیبانی از ثبات استیبل کوین دای و امکانپذیر ساختن نظارت بر سیستم اعتباری دای ایجاد شده است. توکن MKR مبتنی بر استاندارد ERC-20 بر بستر بلاک چین اتریوم است و بر اساس آنکه ارزش استیبل کوین دای تا چه حد به دلار نزدیک است، میتوان به صدور یا سوزاندن توکن MKR پرداخت.
از آنجایی که دارندگان MKR از نظر مالی از ثبات سیستم MakerDAO و استیبل کوین دای بهرهمند میگردند، ترغیب میشوند که در راستای منافع پروتکل MakerDAO اقدام کنند. بدین ترتیب، دارندگان MKR در خصوص پروپوزالها و تصمیمات نظارتی نظیر تعیین مقدار کارمزد و اینکه کدام یک از انواع داراییها را میتوان به عنوان وثیقه پذیرفت، میتوانند به رایگیری بپردازند.
در اکوسیستم MakerDAO، یک توکن MKR برابر است با یک حق رای. بنابراین سازمانها و نهادهایی که مقدار قابل توجهی توکن MKR در اختیار دارند، میتوانند بر نتایج رایگیری تاثیر زیادی داشته باشند.
استیبل کوین دای (DAI) پس از توکن MKR، دومین مولفه پولی در سیستم دو توکنی MakerDAO است. استیبل کوینها به عنوان واسطهای بین بازار مالی سنتی و بازار رمزارزها به وجود آمدهاند. دای یک رمزارز غیرمتمرکز، بیطرف و دارای وثیقه است که دلار تا حدی پشتوانه آن به شمار میآید.
در پروتکل MakerDAO، کاربران با واریز و سپردهگذاری رمزارزهای ERC-20 در صندوقهای میکر (Maker Vault) میتوانند استیبل کوین دای را ایجاد کنند. اگر دنبال اطلاعات کاملی درباره استیبلکوینها هستید، مقاله زیر را ازدست ندهید.
پس از خرید، دریافت یا ایجاد دای، میتوان همانند سایر رمزارزها از آن استفاده کرد؛ یعنی میتوان آن را به سایر کاربران ارسال کرد، به معامله یا مبادله آن با سایر رمزارزها پرداخت، به عنوان پرداخت هزینه سرویسهای مختلف از آن بهره برد و یا حتی از طریق نرخ پسانداز دای (DSR) سرمایه خود را پسانداز کرد.
این نکته حائز اهمیت است که تمام توکنهای در گردش با وثیقه مازاد پشتیبانی میشوند. این موضوع بدان معنا است که ارزش وثیقه بیشتر از بدهی دای است و هر تراکنش با دای به طور عمومی در بلاک چین اتریوم قابل مشاهده، بررسی و تایید است. میتوان گفت استیبل کوین دای به منظور تحقق ۴ عملکرد اصلی در عرصه کریپتو و به ویژه در اکوسیستم MakerDAO طراحی شده است. این عملکردها عبارتند از:
- ذخیره ارزش: با توجه به اینکه دای یک استیبل کوین است، میتواند با حفظ ثبات نسبی در بازار پرنوسان بازار کریپتو، به عنوان ذخیره ارزش عمل کند.
- واسطه مبادلاتی: استیبل کوین دای به طور گسترده در کل عرصه کریپتو و دیفای به عنوان یک واسطه تراکنشی و مبادلاتی کارآمد مورد استفاده قرار میگیرد.
- واحد محاسبه یا یکای اندازهگیری: دای قیمت هدف یک دلار دارد، زیرا بخشی از پشتوانه آن، دلار آمریکا است. در پروتکل MakerDAO استیبل کوین دای به عنوان واحد محاسبه آماده و در دسترس عمل میکند.
- استاندارد پرداخت معوق: دای برای تسویه بدهیها در پروتکل MakerDAO استفاده میشود.
صندوقهای وثیقه میکر
دای توسط داراییهای وثیقه که به صندوقهای میکر واریز و سپردهگذاری شدهاند، ایجاد میشود و ثبات خود را حفظ میکند. داراییهای وثیقه میکر، توکنهای ERC-20 هستند که توسط رای دارندگان توکن MKR و از طریق سیستم نظارتی پروتکل MakerDAO بررسی و تایید میشوند.
برای آنکه یکی از توکنهای ERC-20 به عنوان وثیقه در میکر پذیرفته شود، دارندگان توکن MKR باید ابتدا پارامترهای ریسک آن را تایید کنند و آن را برای وثیقهگذاری ایمن بدانند. شرکتکنندگان حاضر در شبکه با افتتاح صندوقهای وثیقه میکر از طریق رابط کاربری Oasis App و واریز و سپردهگذاری وثیقه، میتوانند توکن دای ایجاد کنند.
قبلا به این صندوقهای میکر، پوزیشنهای بدهی وثیقهدار (CDP) گفته میشد. این صندوقها در واقع قراردادهای هوشمندی هستند که بر بستر بلاک چین اتریوم اجرا میشوند و به نگهداری وثیقه در سند تضمینی (escrow) میپردازند تا زمانی که توکنهای دای وام گرفتهشده برگردانده شوند.
ارزش وثیقه سپردهگذاریشده باید از ارزش توکنهای دای صادرشده به کاربران بیشتر باشد. اگرچه به نظر میرسد که این موضوع به ضرر کاربران است، اما مزیت قفل کردن وثیقه این است که کاربران میتوانند داراییهای پرریسکتر خود را سپردهگذاری کنند و به ازای آن استیبل کوین دای دریافت کنند.
بعضی از مثالهای رایج توکنهای ERC-20 که به عنوان وثیقه در میکر پذیرفته شدهاند عبارتند از ZRX، BAT، OMG، اتر و غیره. بدین ترتیب، پس از آنکه کاربران وثیقههای خود را واریز و سپردهگذاری کردند، میتوانند توکنهای دای خود را برداشت کنند و از آن در سایر پروتکلهای دیفای به صورت سهامگذاری (staking)، یلد فارمینگ (yield farming) یا معامله با سایر رمزارزها یا توکنهای NFT استفاده کنند.
نحوه افتتاح صندوق میکر
افتتاح صندوق وثیقه در MakerDAO فرایند تقریبا ساده و آسانی است. کاربران برای افتتاح صندوق میکر باید موارد زیر را انجام دهند:
- مراجعه به Oasis.App: اوسیس پلتفرمی است که کاربران میتوانند با استفاده از دای در آن معامله کنند، وام دریافت کرده و یا پسانداز کنند.
- اتصال کیف پول: اوسیس کیف پولهای مختلفی شامل متامسک، والتکانکت (WalletConnect)، کوینبیس والت (Coinbase Wallet)، پورتیس (Portis)، مایاتروالت (MyEtherWallet)، لجر (Ledger) چپ ترزور (Trezor) را میپذیرد.
- کاربران میتوانند از تب «صندوقهای شما» (Your Vaults) صندوقهای فعال خود را مشاهده کنند.
- برای افتتاح صندوق جدید بر روی «افتتاح صندوق جدید» (Open new vault) کلیک کنید.
- در این مرحله، کاربران میتوانند تمام صندوقهای موجود در اوئسیس یا MakerDAO، مقدار دای موجود برای صندوق، کارمزدها، حداقل نسبتهای وثیقه و مقدار دای سپردهگذاریشده را مشاهده کنند.
- صندوق مدنظر را انتخاب کرده و بر روی افتتاح صندوق (Open Vault) کلیک کنید.
- پس از انتخاب صندوق مدنظر، کاربران میتوانند نسبت و قیمت نقدینگی خود، ارزش بدهی دای، کارمزد ثبات و جریمههای نقدینگی را مشاهده کنند.
- مقدار مدنظر سپرده و صندوق را مشخص کنید.
- بر روی «وارد کردن مقدار» (Enter Amount) کلیک کنید.
- تراکنش را تایید کرده و دای را در کیف پول خود دریافت کنید.
اکنون که کاربران دارایی وثیقه مدنظر خود را قفل کرده و دای را دریافت کردهاند، چند گزینه در اختیار دارند. برای مثال، فرض کنید که یکی از کاربران اتر را به عنوان وثیقه در MakerDAO قفل کرده است تا دای ایجاد کند. این کاربر گزینههای زیر را در اختیار دارد:
- استفاده از دای برای خرید مجدد اتر و سپردهگذاری آن در صندوق.
- استفاده از دای در سایر برنامههای دیفای نظیر فارمینگ یا سهامگذاری با سود سالانه زیاد.
- وامدهی دای در پلتفرمهای دیفای نظیر کامپوند و کسب سود.
- ایجاد لوریج وثیقه.
استفاده از صندوقهای میکر برای ایجاد لوریج وثیقه
شاید بتوان گفت یکی از کارآمدترین روشها برای استفاده از توکنهای ایجادشده از صندوقهای میکر، ایجاد لوریج وثیقه است. برای مثال، کاربر از دای ایجادشده برای خرید اتر بیشتر به عنوان وثیقه استفاده کرده و آن را در صندوق میکر سپردهگذاری میکند. اگر قیمت اتر افزایش یابد، دارنده صندوق سود کسب میکند. کاربران همچنین میتوانند از صندوق به شکل لوریج غیرمتمرکز وام دریافت کنند. از آنجایی که وثیقهگذاری حداقل ۱۵۰٪ برای سپردهگذاری اتر در صندوقهای میکر نیاز است، حداکثر لوریج موجود میتواند لوریج ۳ برابری باشد. اکنون شرایط زیر را در نظر بگیرید:
برای ساده شدن مثال، قیمت یک اتر را ۱۰۰ دلار در نظر بگیرید. کاربر X مقدار ۱۵ اتر به ارزش ۱۵۰۰ دلار در صندوق میکر خود واریز میکند. او مقدار ۱۰۰۰ توکن دای ایجاد میکند و این بار ۱۰ اتر میخرد و سپس آن را در صندوق دیگر واریز میکند.
کاربر X اکنون میتواند با ۱۰۰۰ دلار اتر خود، ۶۶۷ دای دیگر ایجاد کند. خرید ۶۶۷ دلار اتر به کاربر X امکان میدهد تا ۴۴۴ دای دیگر ایجاد کند. تکرار این فرایند ۲۹۶، ۱۹۸، ۱۳۱، ۸۸ و ۵۹ توکن دای دیگر برای کاربر X فراهم میسازد. در آخر، از ۱۵ اتر اولیه مجموعا ۳۰۰۰ توکن دای ایجاد میشود. این موضوع به کاربر X امکان میدهد تا مقدار سرمایه اولیه خود را ۲ برابر کند.
مکانیزمهای ریسک و وثیقه MakerDAO
دارندگان توکن MKR از طریق DAO، پارامترهای ریسک را به هر کدام از وثیقهها اختصاص میدهند. این پارامترها مقدار بدهی که میتوان با هر نوع از وثیقه ایجاد کرد و همچنین مقدار نوسان مورد انتظار دارایی را تعیین کرده و مشخص میکند در صورتی که وثیقه نتواند بدهی دای را پوشش دهد چه اتفاقی رخ خواهد داد.
در صورتی که نوسان بازار افزایش یابد و وثیقه سپردهگذاریشده نتواند بدهی را پوشش دهد، وثیقه از طریق فرایندی خودکار، نقد میشود. عوامل خودکار بازار که به آنها، نگهبانان (Keepers) گفته میشود، از فرصتهای آربیتراژ بهره میبرند و پیشنهاد میدهند که به ازای دریافت وثیقه موجود در صندوق لیکوییدشده، نقدینگی دای ارائه دهند. سپس از این توکنهای دای برای بازخرید بدهی صندوق به علاوه پرداخت کارمزد لیکوییدشدن استفاده میشود.
لیکویید شدن چیست و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟
نگهبانان از طریق فرایند مزایده به ازای دریافت وثیقه موجود در صندوق، دای ارائه میدهند و اگر مقدار دای مذکور در مزایده به حدی باشد که بازخرید بدهی و پرداخت کارمزد را پوشش دهد، باقیمانده وثیقه به دارنده صندوق برمیگردد. در میکر پروتکل، نگهبانان جزو افرادی محسوب میشوند که به حفظ ثبات قیمت یک دلاری دای کمک میکنند، زیرا هنگامی که قیمت کمتر از یک دلار است به خرید دای میپردازند و هنگامی که قیمت آن بیشتر از یک دلار است، دای خود را میفروشند.
از طرف دیگر، اگر مزایده نتواند مقدار دای کافی برای پرداخت بدهی دارنده صندوق به دست آورد، این بدهی به «بدهی پروتکل» تبدیل میشود و توسط میکر بافر (Maker Buffer) پرداخت میشود. میکر بافر در واقع یک استخر نقدینگی شامل کارمزد بر حسب دای به علاوه سود حاصل از مزایده وثیقه است. اگر مقدار دای کافی در استخر میکر بافر وجود نداشته باشد، مزایده بدهی برگزار شده و پروتکل میکر توکن MKR صادر کرده و آن را به خریداران میفروشد تا سرمایه استخر را افزایش دهد و بدهی را پرداخت کند.
در نتیجه، دای و توکن MKR و وثیقههای ERC-20 به عنوان یک سیستم خودکار نظارت و توازن عمل میکنند، به طوری که عمل هر کدام متقابل با عمل دیگری است و بدین ترتیب، ثابت و غیرمتمرکزسازی سیستم حفظ میشود.
اوراکلهای قیمت میکر
اوراکلها در ارزیابیهای وثیقه MakerDAO نقشی مهم و بنیادین ایفا میکنند. در واقع، به منظور ارزیابی وثیقه سپردهگذاریشده در پلتفرم، میکر باید اطلاعاتی درباره قیمت وثیقه ERC-20 داشته باشد. بدین منظور، میکر از شبکه غیرمتمرکزی از اوراکلهای مورد اعتماد استفاده میکند که از طریق نظارت توسط دارندگان توکن MKR انتخاب میشوند. هرچند به دلایل امنیتی، میکر مستقیما و بلافاصله اطلاعات قیمت را از این اوراکلها دریافت نمیکند.
در عوض اطلاعات مدنظر را از طریق ماژول امنیتی اوراکل (OSM) دریافت میکند. OSM قرارداد هوشمندی است که با یک ساعت تاخیر به ایجاد ارتباط و دریافت قیمت میپردازد. هدف اصلی OSM ارائه دورهای قیمتهای همراه با تاخیر وثیقههای مدنظر به پروتکل MakerDAO است.
عملکرد ارائه با تاخیر قیمت، به اوراکلهای اضطراری امکان میدهد تا در صورتی که اوراکل اصلی هک یا دستکاری شده باشد، ارائه قیمت توسط اوراکل اصلی متوقف شود. اوراکل اضطراری نوع خاصی از اوراکل است که از طریق رایگیری نظارتی توسط دارندگان توکن MKR انتخاب میشود. در واقع اوراکلهای اضطراری همچنین میتوانند «خاموشی اضطراری» را فعال کنند. این مورد، مکانیزمی برای محافظت از MakerDAO در مقابل هک و حملههای خارجی است.
نگاهی به موسس و تیم میکر
پروتکل MakerDAO همواره یک هدف بنیادین را دنبال کرده است و این هدف چیزی نیست جز غیرمتمرکزسازی کامل از طریق سازمان مستقل غیرمتمرکز. میکر سالها به توسعه و ایجاد تیم منسجمی از مهندسان، توسعهدهندگان و متخصصان در زمینه بلاک چین پرداخته است تا اهداف بلندمدت این پروژه محقق شوند.
پروتکل MakerDAO توسط رون کریستنسن (Rune Christensen) تاسیس شده است. وی از سال ۲۰۱۵ بر روی دستیابی به ساختار سازمانی این پروتکل و ارتقای بنیانهای اقتصادی استیبل کوین دای در حوزه دیفای معطوف شده است.
کریستنسن قبل از ورود به عرصه کریپتو، کسبوکاری را تاسیس کرده بود که به استخدام شهروندان انگلیسی زبان و آموزش این زبان در کشور چین میپرداخت. وی همزمان با تحصیل در دانشگاه کپنهاگ دانمارک به مدیریت این کسبوکار مشغول بود.
کریستنسن پس از آنکه در سال ۲۰۱۱ با بیت کوین آشنا شد، کسبوکار خود را فروخت و بر روی بیت کوین سرمایهگذاری کرد و سپس به استیبل کوینها علاقمند شد و در نهایت MakerDAO را تاسیس کرد. در حال حاضر، در تیم میکردائو افراد زیر هم حضور دارند:
- دِرِک فلاسمن (Derek Flossman) – رییس بخش مهندسی پروتکل
- فیل اینیه چانگ (Phil Inje Chang) – مشاور استراتژیک
- مایکل الیوت (Michael Elliot) – مهندس بلاک چین
- کریستف کازور (Krzysztof Kaczor) – مهندس ارشد نرمافزار
- متیو سی (.Matthew C) – مدیر توسعه تجاری
فهرست بلند شرکا و سرمایهگذاران میکردائو
ماهیت غیرمتمرکز میکر و ماهیت چندوثیقهای استیبل کوین دای در رشد شگفتانگیز توکنهای این پروتکل تاثیرگذار بوده است. در نتیجه شراکتهای مختلفی با MakerDAO شکل گرفته و این موضوع، ارزش پروتکل میکر در بازار رمزارز را نشان میدهد.
به گزارش کرانچبیس، پروژه میکر تاکنون و طی ۷ مرحله مبلغی نزدیک به ۸۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است و ۲۳ شرکت در آن سرمایهگذاری کردهاند. در ادامه لیست بلند شرکا و سرمایهگذارن Makerdao را ملاحظه خواهید کرد:
- بانک جهانی
- صرافی OKEx
- Althea
- REINNO
- DexFreight/Centrifuge
- NodeBrick
- Airtm
- Taringa!
- Celer Network
- Xangle.io
- Axie Infinity
- POA Network
- Experimental
- The Giving Block
- VANTA Network/HYCON
- NeedsList
- Wyre
- ۱۸.TradeShift
- Ripio
- A16z
- AirSwap/Fluidity
- Dether
- Request Network
- Shark Relay
- OmiseGO
- Meridio
- Swarmfund
- bZx
- GitCoin and Colony
- GoPax
- Auctus Labs
- Cargox
- StormX
- STK
- Everex
- Lendroid
- Digix
- imToken
- Bloccelerate VC
- Inflection
- Paradigm
- Dragonfly Capital Partners
- Crowd Venture Capital
- California Technology Ventures
بررسی رمزارز MKR
همانطور که گفته شد، توکن MKR توکن نظارتی و بومی MakerDAO است و برای رایگیری و تایید یا رد پروپوزالهای نظارتی و بهروزرسانیهای این پروتکل و همچنین اطمینان از ثبات پروتکل MakerDAO و استیبلکوین دای استفاده میشود.
برای عرضه MKR محدودیت مشخصی وجود ندارد. توکن MKR در سال ۲۰۱۷ عرضه شده است، اما تیم MakerDAO تصمیم گرفت تا هیچگونه ICO برای رشد توکن خود برگزار نکند. جسیکا سالومون (Jessica Salomon) یکی از اعضای تیم MakerDAO در آن زمان گفته بود:
در ابتدا توکن MKR از طریق فروشهای خصوصی به دوستان و خانواده و همچنین سرمایهگذارانی نظیر اندریسن هورویتز (Andreessen Horowitz) و پُلیچین (Polychain) فروخته شد. این فرایند از آنچه که در ICO های معمولی شاهد آن هستیم، بسیار خصوصیتر بوده است.
هدف از این کار، ایجاد جامعهای از دارندگان و مالکان بود که همبستگی داشته باشند و به موفقیت بلندمدت پروژه متعهد باشند و صرفا به دنبال کسب سود کوتاهمدت نباشند. هدف ما مبنی بر داشتن دارندگان و اپراتورهای مسئولیتپذیر، یکی از دلایلی است که میکر هرگز ICO نداشته است.
به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مقاله قیمت میکر حدود ۹۴۵ دلار و ارزش بازار آن ۸۵۲ میلیون دلار است؛ از این حیث میکر در جایگاه ۵۵ ام در بین تمام ارزهای دیجیتال قرار گرفته است. تعداد MKR های در گردش نیز ۹۰۱٬۳۱۰ توکن است. بالاترین قیمت ثبتشده برای میکر ۶۲۹۲ دلار در ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ و پایینترین قیمت آن ۱۶۸ دلار در ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ ثبت شده است.
ارز دیجیتال میکر را از کجا بخریم؟
رمزارز MKR با توجه به سابقه و محبوبیتی که دارد، در اکثر صرافیهای محبوب لیست شده است. برای خرید و فروش میکر به صرافیهای متمرکز بایننس، کوینبیس، بایبیت، کوکوین، هیوبی، FTX، جمینی، کراکن، بیتفینکس، بیترکس، گیت و چندین صرافی دیگر میتوان مراجعه کرد. همچنین Maker در صرافیهای غیرمتمرکز یونیسواپ،سوشیسواپ و بالانسر نیز قابل معامله است.
کیف پول مناسب میکر چیست؟
از آنجا که ارز دیجیتال Maker بر بستر شبکه اتریوم و دارای استاندارد ERC20 است، تمام کیف پولهایی که از این استاندارد پشتیبانی میکنند برای آن مناسب هستند. در این بین میتوان به کیف پولهای سختافزاری لجر و ترزور و کیفپولهای نرمافزاری متامسک، تراست والت، سیفپل و اتمیک والت اشاره کرد.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- ارز دیجیتال میکر چیست؟
ارز دیجیتال میکر، توکن حاکمیتی MakerDAO است. این پروتکل یکی از برنامههای غیرمتمرکز قدیمی و معتبر است که سرمایه قفلشده زیادی در آن وجود دارد. در این پلتفرم کاربران اتر و دیگر توکنهای ERC20 را وثیقه میکنند و دای وام میگیرند. - ارز دیجیتال دای چه نقشی در میکر دارد؟
دای استیبل کوین غیرمتمرکزی است که ارزش آن تقریبا ۱ دلار است و در MakerDAO ایجاد میشود. با وثیقه گذاشتن در میکر، دای تولید میشود و مکانیزمهایی برای ثابت ماندن قیمت آن اتخاذ میشود. دای کاربردهای فراوانی دارد که در مقاله به آن اشاره شده است. - توکن MKR چیست؟
میکردائو از سیستم دو توکنی استفاده میکند.که استیبل کوین دای و توکن MKR است. MKR توکن حاکمیتی میکر است و هولدرهای آن، در سیاستها و تصمیمگیریهای این پروژه و همچنین ثابت ماندن قیمت دای نقش دارند.
جمعبندی
میکردائو پروژه بزرگ و مهمی است که روی اتریوم ایجاد شده و یکی از پیشگامان امور مالی غیرمتمرکز است. این پروژه همواره سهم زیادی از سرمایههای قفل شده یا TVL داشته و کاربرد اصلی آن، وامدهی و پسانداز است. پروتکل میکر دارای دو رمزارز است، استیبلکوین دای و توکن MKR.
دای رمزارزی با ارزش ثابت ۱ دلار است که با وثیقهگذاشتن در میکر ایجاد میشود؛ دای دراصل وامی است که کاربران دریافت میکنند و کاربردهای زیاد و مهمی دارد. MKR نیز توکن حاکمیتی این پروتکل است و دارندگان آن، در تصمیمگیریها و اتفاقات میکر نقش دارند.
در این مقاله پس از پرداختن به این که میکر چیست، نحوه کار این پروتکل و وامهای صادر شده آن توضیح داده شد. در ادامه تیم، شرکا و سرمایهگذاران میکردائو معرفی شدند. بخش پایانی نیز به بررسی ارز دیجیتال MKR اختصاص داده شد.