یکی از مفاهیم جالب و جدیدی که در فضای امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای مورد استفاده قرار میگیرد، Yield Farming یا کشت سود است؛ ییلد فارمینگ را میتوان فرآیندی دانست که در آن کاربران نقدینگی پروتکلهای دیفای را تامین میکنند و به عنوان پاداش، معمولا به صورت توکن پیشنهادی پلتفرم پاداش میگیرند.
اما Yield Farming چیست ؟ در این مقاله با ییلد فارمینگ، نحوه کارکرد آن، روشهای مختلف کشت سود، نحوه محاسبه سود ییلد فارمینگ و پروتکلهای مخصوص فارمینگ آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
Yield Farming چیست ؟
برای این که بدانیم ییلد فارمینگ چیست، ابتدا باید با معنی Yield آشنا شویم. ییلد به معنای سود است؛ بنابراین Yield Farming کشت سود معنی میشود. این یک روش جدید برای کسب پاداش از ذخیره ارزهای دیجیتال است، که از پروتکلهای نقدینگی استفاده میکنند.
ییلد فارمینگ که به آن استخراج نقدینگی (Liquidity Mining) نیز میگویند، این امکان را به هر کسی میدهد که با استفاده از “Money Lego”هایی که بر روی شبکه اتریوم ساخته شدهاند، درآمد کسب کند (Money Lego یا لِگوی پول به پلتفرمهایی میگویند که میتوان در آنها به ییلد فارمینگ پرداخت). به منظور انجام استخراج نقدینگی و تولید رمز ارز بیشتر، شما باید داراییهای خود را در یک پلتفرم قفل کنید تا در ازای آن پاداش بگیرید.
کاربران معمولا با تامین نقدینگی در یک استخر، توکن LP یا توکن تامین نقدینگی دریافت میکنند و سپس، با سپرده گذاری یا استیکینگ این رمز ارز، پاداش کشت سود دریافت میکنند.
این مفهوم اولین بار توسط پروژه کامپوند (Compound) معرفی شد، که به کاربرانی که توکنها را در این پلتفرم ارائه و مبادله میکردند، توکن COMP پاداش میداد.
سودی که در ییلد فارمینگ ارائه میشود معمولا زیاد است و به عنوان انگیزهای برای کاربران جهت تامین نقدینگی در پروتکلهای دیفای جدید عمل میکند. COMP توکن حاکمیتی پروتکل کامپوند است و به صاحبان آن توکن حق حاکمیت اعطا میکنند. اما چگونه میتوان این رمز ارزها را توزیع کرد که شبکه تا حد امکان غیرمتمرکز باشد؟ یک روش معمول برای راهاندازی یک بلاک چین غیرمتمرکز، توزیع این توکنهای حاکمیتی به صورت الگوریتمیو با استفاده از مشوقهای نقدینگی است.
این کار باعث جذب بیشتر فراهمکنندگان نقدینگی به فارم رمز ارزهای جدید از طریق تزریق نقدینگی به آن پروتکل میشود. با این وجود که شبکه کامپوند سیستم Yield Farming را ابداع نکرده، اما راهاندازی آن باعث افزایش محبوبیت این مدل توزیع توکن شده است. از آن زمان، سایر پروژههای دیفای برای جذب نقدینگی به اکوسیستمهای خود، از این طرح نوآورانه استفاده میکنند.
این روش جدید توزیع توکن از سال ۲۰۲۰، به دلیل بازده بسیار زیادش بسیار مورد توجه قرار گرفته است و تعدادی از پروژهها از این ایده الگوبرداری میکنند.
میتوان گفت که ییلد فارمینگ در موازات و شبیه به Staking یا سپرده گذاری است. با این وجود، پیچیدگیهای زیادی در پس زمینه آن در جریان است؛ سیستمهای ییلد فارمینگ سطحی از خودکارسازی و توانایی جابجایی داراییها را به پروتکلهایی ارائه میدهند که میتوانند بهترین بازده را ارائه دهند. با این حال، بابی اونگ (Bobby Ong) مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران CoinGecko (یک سایت معتبر برای ردیابی ارزهای دیجیتال) معتقد است بازده بالا موقتی است و عملا پایدار نیست.
اونگ همچنین معتقد است که هر چه افراد بیشتری از این فناوری آگاه شوند و شروع به تامین نقدینگی در پروتکلهای مختلف کنند، میانگین عملکرد در نهایت کم میشود و پاداشها نیز به شدت کاهش مییابد. او افزود:
ارائه دهندگان نقدینگی، توکنهای بومیپروتکلهای دیفای را پاداش میگیرند. برای دریافت سود واقعی در تتر(USDT)، تامین کننده نقدینگی باید توکن بومیرا به USDT بفروشد؛ در نتیجه قیمت توکن را پایین آورده و بیشتر سود میکند.
ییلد فارمینگ چگونه انجام میشود؟
Yield Farming معمولا با استفاده از توکنهای ERC20 شبکه اتریوم انجام میشود و پاداشها نیز معمولا با استفاده از یک نوع توکن ERC20 پرداخت میشوند. البته اکنون با پیشرفت بیشتر دیفای، ییلد فارمینگ در پلتفرمهای بایننس اسمارت چین (BSC) نیز انجام میشود.
کسانی که از Yield Farming استفاده میکنند، معمولا برای پیدا کردن پاداش بیشتر، سرمایه خود را بین پروتکلهای مختلف جابجا میکنند؛ در نتیجه، پلتفرمهای امور مالی غیرمتمرکز ممکن است از مشوقهای اقتصادی دیگری نیز برای جذب سرمایه بیشتر به بستر خود استفاده کنند.
این ابزارهای مالی برای کشت سود، بسیار پیچیده هستند؛ آنها به صورت خودکار داراییها را در پروتکلهای مختلف جابجا میکنند تا در نهایت بهترین بازده را ارائه دهند.
در این مقاله، ما تعریف مختصری از تامین نقدینگی و استخرها ارائه کردیم و اکنون به توضیح مفصل تری از این مفهوم ارائه میدهیم. Yield Farming رابطه نزدیکی با بازار سازهای خودکار (AMM) دارد که به طور معمول، شامل ارائهدهندگان نقدینگی و استخرهای نقدینگی است.
ارائهدهندگان نقدینگی، سرمایه خود را در استخر واریز میکنند. این استخر بازاری میسازد که در آن کاربران میتوانند وام بگیرند، قرض بگیرند یا توکنهای خود را مبادله کنند. برای استفاده از این بستر هزینههایی را باید پرداخت کرد که این هزینهها بین تامین کنندگان نقدینگی با توجه به سهم خود در استخر نقدینگی تقسیم میشود؛ این پایه و اساس نحوه عملکرد یک بازار ساز اتوماتیک است؛ اما ممکن است در آینده سیستمهای جدیدتری نیز به وجود بیایند و این بازارسازها با روشهای گوناگونی کار کنند.
به غیر از دریافت کارمزد تراکنشها به عنوان پاداش، توزیع توکن نیز میتواند انگیزه دیگری برای اضافه کردن توکن به استخرهای نقدینگی باشد.
برای مثال، ممکن است خرید یک توکن در جای دیگری امکان پذیر نباشد و تنها از طریق تزریق نقدینگی امکان به دست آوردن آن وجود داشته باشد و یا ممکن است تنها با تامین نقدینگی در یک استخر خاص امکان به دست آوردن آن توکن وجود داشته باشد. قوانین توزیع به نحوه پیادهسازی آن پروتکل بستگی دارند.
نکته آخر این است که تامین کنندگان نقدینگی، بر اساس میزان نقدینگی که برای یک استخر ارائه میدهند، پاداش دریافت میکنند.
مبالغ واریزی معمولا به صورت استیبل کوین است؛ اما در تمامیپلتفرمها این گونه نیست. برخی از متداولترین استیبلکوینهای مورد استفاده در دیفای DAI ، USDT، USDC و BUSD هستند.
برخی از پروتکلها توکنهای مخصوص به خود را تولید میکنند که نشان دهنده توکنهای سپرده شده شما در سیستم است. به عنوان مثال، اگر توکن DAI را به کامپوند واریز کنید، توکن cDAI را دریافت خواهید کرد. اگر اتر را به کامپوند واریز کنید، cETH دریافت خواهید کرد. به این نوع توکنها که در پروتکل کامپوند تولید میشوند، cToken میگویند.
شما میتوانید cDAI خود را به پروتکل دیگری که توکن خود را تولید میکند، واریز کنید که آن توکن تولید شده، معادل cDAI شما را نشان دهد و این پروسه همینطور ادامه خواهد داشت. این زنجیرهها واقعا میتوانند پیچیده باشند و دنبال کردن آنها نیز دشوار است.
روشهای مختلف Yield Farming
هنگام بحث در مورد مفهوم کشت سود، لازم است توجه داشته باشیم که سه راه وجود دارد تا از طریق آن بتوان سود دریافت کرد:
- بازارهای پول
- استخرهای نقدینگی
- طرحهای تشویقی
بازارهای پول
به زبان ساده، دارندگان کریپتو میتوانند از طریق وام دادن توکنهای خود در پلتفرمهایی مانند کامپوند، میکر (Maker) و آوه (Aave) از داراییهای فعلی خود سود کسب کنند.
علاوه بر این، پلتفرمهای مختلف نرخ بازگشت متفاوتی را ارائه میدهند؛ برای مثال Aave هم نرخ بهره متغیر و هم نرخ بهره ثابت به کاربران ارائه میدهد؛ البته با این که نرخ ثابت برای وام گیرنده سودآورتر است، وام دهندگان معمولا نرخ متغیر را ترجیح میدهند.
کامپوند نیز توکنهای بومیCOMP را به عنوان تشویق به وامدهندگان و وامگیرندگان ارائه میدهد.
در نهایت، یک جنبه منحصر به فرد در بازارهای پول دیفای این است که وثیقه وام گیرندگان باید بیش از مقدار وامیباشد که گرفتهاند؛ بدین معنی که فارمرها (کسانی که ییلد فارمینگ انجام میدهند) باید وثیقه ای بیش از آنچه که میخواهند وام بگیرند، در پلتفرم سپردهگذاری کنند تا اگر در بازپرداخت وام کوتاهی کردند، وامدهندگان دارایی خود را از دست ندهند.
به بیان ساده، ایده استفاده از وام با وثیقه بیشتر، به وام دهنده اجازه میدهد تا همواره نسبت وثیقه (Collateralization Ratio) را برای جلوگیری از لیکوئید شدن ثابت نگه دارد.
استخرهای نقدینگی
استخر نقدینگی یا Liquidity Pool اساسا یک قرارداد هوشمند است که به کاربران امکان میدهد تا در ازای تامین نقدینگی در آنها، پاداش دریافت کنند؛ این پاداش ممکن است از طریق کارمزدهای معاملات در یک پلتفرم دیفای و یا کارمزدهای وام گیرندگان پلتفرمهای وام دهی و وام گیری (Lending) تامین شود.
این پاداشها با نرخهای مختلفی پرداخت میشوند و حتی ممکن است چند توکن به عنوان پاداش به تامین کنندگان نقدینگی پرداخت شود.
نقدینگی برای اکثر پروتکلهای دیفای بسیار مهم است؛ زیرا به آنها امکان میدهد تجربهای بدون دردسر را به مشتریان خود ارائه دهند. از دیدگاه مالی، استخرهای نقدینگی در مقایسه با بازارهای پول بازدهی بهتری را به کاربران ارائه میدهند؛ اما در عین حال خطرات مخصوص به خود را دارند.
ارائه دهندگان نقدینگی در یونی سواپ (Uniswap) تشویق میشوند تا از طریق توکنهای پلتفرم بومی، به مقدار معادل و برابر از دو توکن در استخر قرار دهند؛ به طوری که نسبت کلی آنها حتی با افزایش تعداد افرادی که توکن اضافه میکنند، ثابت بماند.
یونی سواپ چیست؟ آموزش کامل کار با محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز!
در حالی که Uniswap از مواردی که در بالا اشاره شد استفاده میکند، پلتفرمهایی مانند Curve الگوریتمیمتفاوت به کار میگیرند که نرخهای جذابتر کارمزد و همچنین افت کمتری را در هنگام تبادل توکن به کاربران ارائه میدهد.
علاوه بر آن بالانسر (Balancer) کاربران را قادر میسازد تا مجموعه ای از نقدینگی را ایجاد کنند، که میتواند همزمان چندین توکن (حداکثر تا هشت عدد) را به صورت همزمان در خود جای دهد.
طرحهای تشویقی
کسانی که فارمینگ ارز دیجیتال انجام میدهند، این امکان را دارند که بازگشت سرمایه خود را در قالب طرحهای تشویقی به دست بیاورند. به عنوان مثال، پلتفرمهایی مانند سینتتیکس (Synthetix) به ازای تامین نقدینگی، توکنهای SNX به کاربران ارائه میدهند. به همین صورت، پلتفرم Ampleforth نیز به کاربران اجازه میدهد تا برای تلاشهای خود در زمینه نقدینگی، توکنهای بومیAMPL به دست آورند.
اما از نظر میزان سادگی انجام ییلد فارمینگ نیز همه چیز به میزان تجربه شخص در زمینه کریپتو و دیفای بر میگردد؛ به عنوان مثال، برخی از استراتژیهای فارمینگ به شدت پیچیده است و کاربران باید دانش عمیق و گسترده ای از پلتفرمهای مختلف و همچنین درک صحیح از خطرات مالی و فناوری داشته باشند.
بنابراین، برای کاربران با سطح دانش کمتر، روشهای سادهتری برای مشارکت در Yield Farming وجود دارد؛ در حال حاضر محبوبترین ابزار برای انجام این کار، Yearn Finance است؛ مجموعهای نسبتا جدید از قراردادهای هوشمند که هدف آنها افزایش سود دارندگان ارزهای دیجیتال است. این پلتفرم با انتقال خودکار توکنهای کاربران به پروتکلهای مختلف، بیشترین سود را برای آنها به ارمغان میآورد.
در این پروتکل، تمام کاری که باید انجام دهید این است که بخشی از کریپتوهای خود مانند اتر یا استیبل کوین را پسانداز کنید. این پروتکل خودش تمام کارهای فارمینگ را انجام میدهد.
آیا ییلد فارمینگ کلاهبرداری است؟
با توجه به شرایط موجود، در حال حاضر پروژههای ییلد فارمینگ مانند Kimchi وجود دارند که ادعا میکنند بیش از ۱۲۰۰ درصد سود سالیانه تولید میکنند! در اینجا این سوال مطرح میشود که چگونه این مقدار سود امکان پذیر است؟ آیا کلاهبرداری نیز در این روش کسب درآمد دخیل است؟
یکی از دلایل وجود چنین بازده بالایی، این است که توکنهای حاکمیتی مرتبط به پلتفرمهایی مانند Kimchi، بیشتر شبیه سهام هستند؛ یعنی سهمیاز درآمد آینده پلتفرم را ارائه میدهند. همچنین وقتی بیشتر پروتکلها بیش از نیمیاز ارزش سهام خود به ارزش صدها میلیون دلار را به تامینکنندگان نقدینگی میدهند، جای تعجب ندارد که حداقل در کوتاه مدت میتوان بازده فوقالعاده بالایی کسب کرد.
بازده Yield Farming چگونه محاسبه میشود؟
به طور معمول، بازده تخمینی ییلد فارمینگ به صورت سالانه محاسبه میشود. برخی از معیارهای متداول محاسبه سود عبارتند از: APR (مخفف Annual Percentage Rate به معنی نرخ درصد سالیانه) و APY (مخفف Annual Percentage Yield به معنی درصد سود سالیانه)؛ تفاوت بین این دو این است که APR در اکانتهایی که تحت تاثیر سود مرکب یا کامپوند باشند، عمل نمیکند؛ در حالی که APY برای این نوع حسابها کار میکند. با این حال، توجه داشته باشید که APR و APY ممکن است به جای یکدیگر مورد استفاده قرار گیرند.
باید به خاطر داشته باشید که اینها فقط تخمین و پیشبینی هستند. حتی برآورد سود دقیق پاداشهای کوتاه مدت نیز بسیار دشوار است. دلیل آن هم این است که Yield Farming کاملا رقابتی و پرسرعت است و میزان پاداشها میتوانند نوسانات شدیدی داشته باشند.
اگر یک استراتژی کشت سود برای مدتی کار کند، بسیاری از کاربران از این فرصت استفاده میکنند و وارد آن میشوند، که این امر ممکن است بازدهی بالای آن را کاهش دهد. از آنجا که APR و APY از میراث بازارهای دیگری هستند، دیفای ممکن است برای محاسبه بازده، نیازمند به یافتن معیارهای خاص خود باشد. با توجه به سرعت سریع دیفای، بازده تخمینی هفتگی یا حتی روزانه ممکن است برای این کار کارآمدتر باشد.
خطرات موجود در کشت سود
Yield Farming ساده نیست. سودآورترین استراتژیهای آن بسیار پیچیده است و فقط کاربران باتجربه میتوانند از آنها استفاده کنند. بهعلاوه، این کار برای کسانی که سرمایه زیادی دارند مناسب است. بنابراین اگر کاملا با فرآیند کشت سود آشنا نباشید، احتمالا پول خود را از دست خواهید داد.
اما برای آگاهی از خطرات آن، نکات دیگری را نیز باید در نظر بگیرید. مثلا عملکرد سالانه اکثر این پلتفرمها متناسب با توکنهای در حال فارم است که به طور کلی به شدت بیثبات هستند. علاوه بر آن، هنگامیکه فارمینگ آغاز میشود، فشار زیادی بر فروش توکن پاداش به وجود میآید و بنابراین اغلب اوقات APY (درصد سود سالیانه) آن به سرعت پایین میآید.
همچنین مساله ضرر ناگهانی نیز وجود دارد. گفتیم که پروژههای جدید معمولا به کسانی که نقدینگی خود را به استخرهای نقدینگی مارکت میکر اتوماتیک ارائه میدهند، پاداش میدهد؛ این تامین نقدینگی به دو دارایی متفاوت نیاز دارد؛ بنابراین، اگر قیمت یکی از این دو دارایی نسبت به دیگری تغییر کند، این احتمال وجود دارد که کاربران در مقایسه با نگه داشتن توکنهای اساسی، ضرر و زیان زیادی متحمل شوند. جوئل اجرتون (Joel Edgerton) مدیر ارشد صرافی کریپتو BitFlyer USA، در همین زمینه به کوین تلگراف گفت:
اصلیترین خطرممکن، این است که کد نرم افزار مشکل داشته باشد. ممکن است آنگونه که تبلیغ میشود عمل نکند یا دستکاری یا هک شود. این پروژهها هنوز بسیار جوان هستند و در طول زمان مقاومت نکردهاند یا تحت آزمایشهای پرفشار قرار نگرفتهاند. همچنین اگر این پروژهها به دنبال سلطه بر دیفای باشند، هنوز هم ایراد وابستگی به پروتکلهای دیگر را دارند. مثلا شخصی که کد را نوشته، میتواند توکنها را از قبل استخراج کند، قیمت را افزایش دهد، داراییها را تخلیه کند و با پول ناپدید شود.
جیسون لو (Jason Lau) مدیرعامل صرافی کریپتو OkCoin معتقد است که قراردادهای هوشمندی که طرحهای Yield Farming را ارائه میدهند، بدون حسابرسی و بررسی باقی میمانند؛ در نتیجه ممکن است این احتمال وجود داشته باشد که این اسمارت کانترکتها مستعد ایجاد حفرههای امنیتی ناخواسته، مانند آنچه که در اولین نسخه توکن YAM مشاهده شده است، و چه عمدی توسط سازنده قراردادها باشند.
همچنین به دلیل پیچیدگی این پروتکلها، حتی پروژههایی مثل bZx همچنان میتوانند با مشکلاتی مانند هک روبه رو شوند؛ در سال ۲۰۲۰، این پروتکل که امنیت نسبتا بالایی نیز دارد، چند بار هک شد. لو اضافه کرد: بسیاری از این پروتکلها در واقع کاملا متمرکز بوده و تنها یک یا چند نفر برای آن تصمیمگیری میکنند.
بابی اونگ مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران CoinGecko عنوان کرد که توسعهدهندگان پروتکل میتوانند کاربران با سود بالا را در توکنهای فارم شده وسوسه کنند و بعد قیمت این رمز ارزها را دامپ کنند. به همین ترتیب او اشاره کرد که توسعهدهندگان ممکن است توکنهای ضبط شده را بدزدند؛ زیرا بسته به برخی قراردادها، گاهی کاربران مجبور هستند که توکنها را به یک اسمارت کانترکت دیگر ارسال کنند که این امر، سرقت را آسان میکند. اونگ اضافه کرد:
سود ارائه شده، با قیمت خاصی براساس قیمت توکن بومیارائه میشود. وقتی قیمت توکن بومیکاهش یابد، سود شما نیز به طور قابل توجهی کاهش مییابد و بازدهی را مطابق آنچه در نظر داشتید دریافت نمیکنید. حتی ممکن است لایه اولیه دروغ باشد یا اطلاعات با آنچه در قرارداد است متفاوت باشد.
پروتکلهایی که میتوان در آنها به ییلد فارمینگ پرداخت
ایده اولیه Yield Farming این است که شما توکنهای خود را به یک قرارداد هوشمند واریز میکنید و در عوض پاداش میگیرید؛ اما پیادهسازی آن میتوانند بسیار متفاوت باشد. بنابراین نباید کورکورانه سرمایه ای که به سختی به دست آوردید را واریز کنید و به سوددهی بالا امیدوار باشید.
به عنوان یک قانون اساسی مدیریت ریسک، شما باید بتوانید کنترل سرمایهگذاری خود را حفظ کنید. پس به این سوال میرسیم که محبوبترین پلتفرمها برای کشت سود کدامها هستند؟ البته این لیست به صورت کامل نیست و فقط مجموعه ای از پروتکلهای اصلی برای Yield Farming است.
کامپوند
Compound یک بازار پول الگوریتمیاست که به کاربران امکان وام دهی و وام گیری را میدهد. هر کسی که دارای کیفپول سازگار با اتریوم است، میتواند دارایی خود را به استخر نقدینگی کامپوند ارائه دهد و پاداش آن را بلافاصله بعد از آن کسب کند. نرخ سودها بر اساس عرضه و تقاضا به صورت الگوریتمیتنظیم میشوند. کامپوند یکی از پروتکلهای اصلی اکوسیستم Yield Farming است.
قانون تقاضا چیست؟ بیان مفهوم عرضه و تقاضا به زبان ساده
میکر
Maker یک بستر اعتباری غیرمتمرکز است که از توکن DAI که یک استیبلکوین الگوریتمیو وابسته به دلار است، پشتیبانی میکند. هر کس میتواند در پروتکل میکر صندوقی باز کند و در آنجا داراییهای وثیقهای مانند اتر، BAT، USDC یا WBTC را سپرده کند.
آنها میتوانند توکن دای را به عنوان بدهی در برابر این وثیقهای که سپرده کردهاند، به دست آورند. این بدهی که به مرور زمان افزایش پیدا میکند را به نام هزینه ثبات میشناسند و نرخ آن توسط دارندگان توکن MKR (توکن بومیپلتفرم میکر) تعیین میشود. ممکن است کسانی که از میکر استفاده میکنند توکنهای DAI ساخته شده در آن را برای Yield Farming در سایر پلتفرمها استفاده کنند.
سینتتیکس
Synthetix یک پروتکل داراییهای مصنوعی است، که این امکان را به همه میدهد تا توکن شبکه آن (SNX) یا اتر را به عنوان وثیقه سپرده کنند و در برابر آن دارایی مصنوعی تولید کنند. اما سوال اینجاست که چه چیزی میتواند دارایی مصنوعی باشد؟ پاسخ این است که هر چیزی که ارزش مالی قابل اطمینانی داشته باشد، میتواند تبدبل به دارایی مصنوعی شود. این کار اجازه میدهد تا تقریبا هر دارایی مالی به پلتفرم سینتتیکس اضافه شود. Synthetix ممکن است در آینده انواع داراییها را برای ییلد فارمینگ استفاده کند.
آوه
Aave یک پروتکل غیرمتمرکز برای اعطای وام و قرض گرفتن است. نرخ بهره در آن بر اساس شرایط فعلی بازار و به صورت الگوریتمیتنظیم میشود. وام دهندگان در ازای بودجه خود، توکنهای AAVE دریافت میکنند. این توکنها بلافاصله پس از واریز، شروع به سوددهی میکنند. آوه همچنین سرویس پیشرفته دیگری به نام وامهای فلش را نیز فراهم میکند. به عنوان یک پروتکل وام دهی غیرمتمرکز، Aave توسط کسانی که کشت سود میکنند، استفاده بسیاری میشود.
یونی سواپ
Uniswap یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) است که پروتکل آن امکان مبادله توکنها به صورت ناشناس را فراهم میآورد. ارائهدهندگان نقدینگی برای ایجاد بازار، مقدار معینی از دو توکن را در استخرهای نقدینگی این پروتکل واریز میکنند؛ سپس تریدرها میتوانند به مبادله آنها بپردازند. در ازای تامین نقدینگی، ارائهدهندگان نقدینگی با توجه به میزان کارمزدهای داخل استخر پاداش دریافت میکنند. یونی سواپ به دلیل ماهیت خود یکی از محبوب ترین پلتفرمها برای مبادله توکنهای ERC20 شبکه اتریوم است، که این امر میتواند برای استراتژیهای Yield Farming مفید باشد.
کرو فایننس
Curve یک پروتکل معاملات غیرمتمرکز است که به طور ویژه برای مبادله استیبلکوینها طراحی شده است. بر خلاف سایر پروتکلهای مشابه مانند یونی سواپ، کرو به کاربران اجازه میدهد تا مبادلهای با ارزش بالا را با Slippage نسبتا کم انجام دهند. Slippage به معنی تفاوت بین قیمت مورد انتظار معامله مورد نظر و قیمت انجام معامله است. همانطور که تصور میکنید، با توجه به وفور تعداد استیبلکوینها در Yield Farming، استخرهای Curve بخش مهمیاز زیرساختهای کشت سود را تشکیل میدهند.
بالانسر
Balancer یک پروتکل نقدینگی مشابه یونی سواپ و کرو است. اما تفاوت اصلی در این است که استفاده از توکنهای متفاوتی با درصدهای مختلف در استخرهای نقدینگی آن امکان پذیر است. این امر به ارائهدهندگان نقدینگی اجازه میدهد که استخرهای سفارشی خود را ایجاد کنند و درست مانند Uniswap، کسانی که نقدینگی وارد میکنند، با توجه به کارمزد درون استخرها، پاداش دریافت میکنند. با توجه به انعطاف پذیری موجود در ایجاد استخر نقدینگی، بالانسر یک نوآوری مهم برای راهبردهای ییلد فارمینگ است.
یرن فایننس
yearn.finance یک اکوسیستم غیرمتمرکز خدمات وام مانند کامپوند و آوه است. هدف اصلی این پروتکل این است که با استفاده از یک الگوریتم بهینهسازی، سودآورترین سیستم وامدهی را پیدا کند. مبالغ پس از سپردنگذاری در آن برای به حداکثر رساندن سود، به توکنهای yToken تبدیل میشوند. یرن فایننس برای کاربرانی که میخواهند پروتکل به طور خودکار بهترین استراتژی را برای آنها انتخاب کند، مفید است.
بایننس
Binance بزرگترین صرافی متمرکز در دنیاست که امکانات بسیار زیادی به کاربران خود ارائه میدهد. یکی از این امکانات، فارمینگ بایننس است. در بخش Binance Earn شما میتوانید شرایط ییلد فارمینگ در این صرافی را ببینید. کشت سود در این اکسچنج به دو صورت است: به صورت سودهای تضمین شده (Guaranteed) که معمولا از ۰.۵ درصد تا ۲۰ درصد به صورت سالیانه هستند و سودهای بالا (High Yield) که حتی تا چند صد درصد نیز میتوانند ارائه شوند.
همچنین شما میتوانید از بخش Loan در بایننس، به راحتی وام بگیرید. مطابق تصویر زیر، در بخش I Want to Borrow رمز ارزی و مقداری که میخواهید وام بگیرید را انتخاب میکنید. در بخش Collateral Amount ارز دیجیتالی که میخواهید به عنوان وثیقه ارائه دهید را به همراه مقدار آن وارد میکنید. دقت کنید که حتما مقدار وثیقه شما باید بیشتر از مقدار وامیباشد که میخواهید دریافت کنید. در آخر نیز مدت زمانی که میخواهید وام را استفاده کنید و سپس آن را به بایننس پس دهید را انتخاب میکنید.
به علاوه، شما میتوانید رمز ارزهایی که از الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام (PoS) استفاده میکنند را در کیف پول اسپات بایننس سپرده گذاری یا استیک کنید و پاداش دریافت کنید. در این صرافی، برخی آپشنها وجود دارند که میتوانید سود بیشتری نیز از سهام گذاری دریافت کنید؛ مثلا برخی داراییها زمان مشخص برای Staking دارند، که از ۷ روز تا ۹۰ روز متغیر است. این نوع داراییها سود بیشتری ارائه میدهند؛ اما نمیتوانید زودتر از زمان موعد رمز ارزهای خود را از حالت استیکینگ خارج کنید.
جمع بندی
در این مقاله به پاسخ سوال Yield Farming چیست پرداختیم و چگونگی کارکرد این روش نوین کسب درآمد در حوزه رمز ارزها را بررسی کردیم. همچنین پلتفرمهایی را معرفی کردیم که از طریق آنها میتوانید به کشت سود بپردازید.
ییلد فارمینگ در فضای دیفای گسترش زیادی یافته و بسیاری از کاربران را به خود جلب کرده است. پیشبینی میشود که این ایده جذاب، جذب افراد به شبکه اتریوم و BSC در سالهای آینده را آسانتر کند؛ اما به یاد داشته باشید که برای انجام این کار و دریافت سودهای بالای آن، حتما باید دانش و تجربه کافی در زمینه کار با پلتفرمهای دیفای را داشته باشید.