آینده را با صرافی سیمیا معامله کنید!

معاملات مارجین چیست؟

یا معاملات مارجین چیست؟ مارجین، یکی از رایج‌ترین نوع معاملات در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال است. این معاملات برای بسیاری از معامله‌گران جذابیت بسیار بالایی دارد. زیرا در این معاملات می‌توان مقدار سرمایه خود را افزایش داد و با پول بیشتری در بازار فعالیت کرد.

در این مقاله معاملات در بازار مارجین را معرفی خواهیم کرد.

دلیل علاقه معامله‌گران به انجام معاملات مارجین چیست؟ ویژگی بارز معاملات مارجین که معامله‌گران ریسک‌پذیر را به سمت خود می‌کشد، امکان استفاده از لوریج و چند برابر کردن سرمایه بوده که نتیجه آن چند برابر شدن سود معاملات است. البته روی دیگر این سکه چند برابر شدن زیان در معاملات و حتی صفر شدن کل سرمایه است.

این ویژگی مهم باعث می‌شود که افراد تمایل زیادی به فعالیت در این نوع بازارها داشته باشند. با صرافی سیمیا زیرمجموعه هلدینگ سیمیا همراه باشید.

معاملات مارجین چیست؟

معاملات مارجین

مارجین تریدینگ نوعی معامله است که بخشی از سرمایه‌ای که تریدر برای معاملات استفاده می‌کند، توسط شخص یا نهاد دیگری به تریدر قرض داده می‌شود. در مقایسه با معاملات ترید عادی یا اسپات، حساب مارجین این امکان را برای تریدرها فراهم می‌کند که به مقدار سرمایه بیشتری دسترسی داشته باشند و به آنها اجازه می‌دهند با استفاده از لوریج یا اهرم، سرمایه خود را افزایش دهند.

کلمه Leverage یا اهرم، به معنی چند برابر کردن سرمایه است. برای مثال اگر تریدری از لوریج ۱۰ استفاده کند، سرمایه او ۱۰ برابر خواهد شد. مثلا اگر یک تریدر در حساب خود ۱۰۰ دلار دارد، در صورت استفاده از لوریج ۱۰، سرمایه او ۱۰۰۰ دلار می‌شود؛ ۹۰۰ دلار توسط صرافی به تریدر قرض داده می‌شود. اما این قرض یا وام، با چه شرایطی به تریدر اعطا می‌شود؟ در واقع بستر تامین نقدینگی در معاملات مارجین چیست؟

مارجین تریدینگ چطور کار می‌کند؟

در بازارهای فارکس و سهام، سرمایه قرض گرفته شده معمولا توسط کارگزار یا نهاد واسطه انجام می‌شود. ولی در بازار ارزهای دیجیتال، سرمایه‌ها معمولا توسط سایر تریدرها تامین می‌شود. برای مثال، تمام سرمایه‌ای که صرافی بایننس به تریدرهای بازار مارجین خود قرض می‌دهد توسط دیگر تریدرها تامین می‌شود.

برای اینکه بدانیم که دقیقا معاملات مارجین چیست باید مفهوم حساب مارجین، لوریج و لیکویید شدن را معرفی کنیم. ابتدا به این مفاهیم می‌پردازیم.

لوریج در معاملات مارجین چیست؟

Leverage یا لوریج، به معنی اهرم در معاملات مارجین است. تریدرها با استفاده از لوریج تعیین می‌کنند که قصد دارند چه مقدار قرض بگیرند. برای مثال اگر تریدری از لوریج ۲ استفاده کند، یعنی قصد دارد که سرمایه خود را دو برابر کند که نیمی از آن را خود تریدر تامین می‌کند و نیمی را صرافی به او قرض خواهد داد.

اگر تریدری از لوریج ۱۰ استفاده کند، به این معنی است که دارایی او ۱۰ برابر شده که ۱۰ درصد آن را تریدر تامین می‌کند و ۹۰ درصد باقی‌مانده توسط صرافی تامین می‌شود. محدوده لوریج در معاملات مارجین، در هر صرافی متغیر است و به سیاست‌های آن صرافی و مقدار نقدینگی آن صرافی بستگی دارد.

برای مثال صرافی بایننس برای برخی از ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین، لوریج ۱۲۵ را ارائه می‌دهد. لوریج را به دو صورت نمایش می‌دهند؛ لوریج ۲x یا ۲:۱ (بخوانید دو به یک( یعنی سرمایه تریدر ۲ برابر می‌شود. لوریج ۵۰x یا  ۵۰:۱ (بخوانید پنجاه به یک) یعنی سرمایه تریدر ۵۰ برابر می‌شود که یک پنجاهم آن توسط تریدر تامین می‌شود.

حساب مارجین چیست؟

در بازارهای مالی دو دسته حساب داریم؛ حساب اسپات و حساب مارجین. در حساب اسپات ۱۰۰ درصد سرمایه موجود در حساب توسط تریدر تامین شده است. اما اگر تریدر از صرافی قرض بگیرد (چه از لوریج ۱.۱ استفاده کند و چه از لوریج ۱۲۵ استفاده کند) حساب او به حساب مارجین تبدیل می‌شود.

برای فعالیت در بازار مارجین باید از حساب مارجین استفاده کرد و نمی‌توان با استفاده از حساب اسپات در بازار مارجین معامله کرد.

قیمت لیکویید یا مارجین کال چیست؟

معاملات مارجین 3

لیکویید شدن یا مارجین کال شدن در معاملات مارجین و فیوچرز کابوس تریدرهاست. اما معنی لیکویید شدن در معاملات مارجین چیست؟ لیکویید شدن به معنی صفر شدن حساب معاملاتی و نابودی کامل کل سرمایه یک تریدر در حساب مارجین است.

چه زمانی حساب یک تریدر صفر خواهد شد؟ فرض کنید یک تریدر در حساب اسپات خود ۱۸۰۰ دلار دارد. او ۱ کوین ETH را در قیمت ۱۸۰۰ دلار خریداری می‌کند. زمانی سرمایه او صفر خواهد شد که قیمت رمز ارز اتر در بازار صفر شود. زیرا او یک اتر دارد و قیمت اتریوم در بازار صفر است. پس سرمایه او نابود شده است.

اکنون تریدر دیگری را فرض کنید که در حساب اسپات خود ۶۰۰ دلار دارد. او با ۶۰۰ دلار نمی‌تواند ۱ کوین اتر را خریداری کند (زیرا قیمت اتر در بازار ۱۸۰۰ دلار است). اما این تریدر به دنبال افزایش سود خود بوده و به همین دلیل وارد بازار مارجین می‌شود.

او با استفاده از لوریج ۳، مقدار سرمایه خود را ۳ برابر می‌کند. اکنون او در حساب خود ۱۸۰۰ دلار پول دارد که ۶۰۰ دلار سرمایه اصلی اوست و ۱۲۰۰ دلار توسط صرافی به او قرض داده شده است. اکنون او می‌تواند در بازار مارجین، ۱ کوین اتر را خریداری کند.

صرافی در سود و زیان تریدر شریک نمی‌شود. بلکه او ۱۲۰۰ دلار به تریدر قرض داده و فارغ از اینکه قیمت اتریوم افزایش یا کاهش یابد، همان ۱۲۰۰ دلار به اضافه کارمزد این وام را از تریدر دریافت می‌کند.

اکنون این تریدر در حساب خود ۱۸۰۰ دلار دارد. اگر قیمت اتریوم ریزش کند و این حساب به ۱۲۰۰ دلار برسد، صرافی ۱۲۰۰ دلار خود را بدون اجازه تریدر پس می‌گیرد. او در حساب خود ۱۲۰۰ دلار دارد(زیرا قیمت اتریوم کاهش یافته) که به صرافی تعلق دارد.

زمانی که صرافی ۱۲۰۰ دلار را از حساب او کسر کند، حساب او صفر خواهد شد. به این اتفاق مارجین کال یا لیکویید شدن حساب می‌گویند. اما اگر برعکس این اتفاق رقم بخورد و قیمت اتریوم به ۱۰۰۰۰ دلار برسد، زمانی که تریدر ۱ اتریوم خود را به فروش برساند، صرافی نیز ۱۲۰۰ دلار قرض داده شده را از او پس می‌گیرد و باقی مانده حساب، سودی است که نصیب تریدر می‌شود. پس:

صرافی در معاملات مارجین در سود و زیان تریدر شریک نمی‌شود؛ مقداری به او قرض می‌دهد و در انتها همان مقدار + کارمزد وام را از او دریافت می‌کند.

تفاوت معاملات مارجین و فیوچرز چیست؟

بازار اسپات، بازار مارجین و بازار فیوچرز سه بازار اصلی در بازارهای مالی هستند. اسپات، بازاری است که در آن یک دارایی بین دو تریدر واقعی جابه جا می‌شود. ارز دیجیتال از خریدار به فروشنده منتقل می‌شود.

بازار فیوچر، قرارداد خرید یا فروش یک دارایی است و در این بازار در لحظه هیچ چیزی منتقل نمی‌شود. اما بازار مارجین، همان بازار اسپات است و معاملات آن در بازار اسپات انجام می‌شود و تنها تفاوت در اینجاست که تریدر بخشی از سرمایه معامله را از صرافی قرض گرفته است.

پس، بازار اسپات و بازار مارجین، یک بازار هستند. هرچند بازار مارجین و بازار فیوچرز شباهت‌های زیادی دارند، اما این دو بازار کاملا متفاوت بوده و دو بازار مجزا هستند.

زمانی که در بازار مارجین بیت کوین خریداری می‌کنید، این مقدار واقعا از یک فروشنده به حساب شما منتقل می‌شود، اما در بازار فیوچرز، این قراردادی است که میان شما و صرافی منعقد شده و در آن لحظه هیچ بیت کوینی منتقل نمی‌شود.

ویژگی‌های بازار فیوچرز و معاملات مارجین چیست؟

معاملات مارجین در بازار اسپات انجام می‌شود و تریدر می‌تواند با استفاده از لوریج، مقدار سرمایه خود را بیشتر کند. اما معاملات در بازار فیوچرز، قرارداد خرید و فروش یک دارایی است نه خرید و فروش آن دارایی.

در هر دو بازار می‌توان از لوریج استفاده کرد. اما لوریج در معاملات مارجین، بسیار کمتر از مقدار لوریج در بازار فیوچرز است. در صرافی بایننس، بالاترین لوریجی که در بازار مارجین استفاده می‌شود ۱۰x بوده اما در بازار فیوچرز، از لوریج ۱۲۵x هم استفاده می‌شود.

قیمت یک دارایی (مثلا بیت کوین) در بازار اسپات و مارجین یکسان است و با قیمت آن در بازار فیوچرز تفاوت دارد. قیمت بیت کوین در بازار فیوچرز ممکن است بالاتر یا پایین تر از قیمت آن در دو بازار دیگر باشد.

احتمال صفر شدن دارایی یا مارجین کال یا لیکویید شدن در دو بازار مارجین و فیوچرز وجود دارد، اما در بازار اسپات این اتفاق زمانی رقم می‌خورد که قیمت دارایی صفر شود.

نحوه انجام معامله در بازار مارجین

معاملات مارجین

طبیعتا مارکت‌ها و پلتفرم‌های مختلف تریدینگ دارای قوانین خاص و نرخ لورج مخصوص به خود هستند. مثلا در بازار سهام، نسبت ۲ به ۱ نرخی معمول است.

در کارگزاری‌های فارکس، مارجین تریدها معمولا با نسبت ۵۰ به ۱ لورج می‌شوند ولی نسبت ۱۰۰ به ۱ و ۲۰۰ به ۱ هم در بعضی موارد مورد استفاده قرار می‌گیرند. وقتی حرف مارکتهای ارزهای دیجیتال به میان می‌آید، نسبتها معمولا از ۲ به ۱ تا ۱۰۰ به یک در تغییر هستند.

مارجین تریدینگ می‌تواند هم برای نگهداری دارایی به طور طولانی مدت مورد استفاده قرار بگیرد و هم به طور کوتاه مدت.

در نگهداری دارایی به طور طولانی مدت فرض بر این است که قیمت دارایی بالا خواهد رفت، در حالی که نگهداری کوتاه مدت دارایی معنایی برعکس دارد. وقتی حساب مارجین باز و در حال فعالیت است، دارایی‌های فرد تریدر به عنوان یک وثیقه برای سرمایه قرض شده عمل می‌کنند.

دانستن این مسئله برای تریدرها بسیار حیاتی است، چون بیشتر کارگزاری‌ها این حق را برای خود قائل می‌شوند که در صورت حرکت مارکت برخلاف جهت مورد نظر آنها، بتوانند این دارایی‌ها را بفروشند.

مزایا و معایب معاملات مارجین چیست؟

بدیهی‌ترین مزیت مارجین تریدینگ این است که انجام این نوع معامله می‌تواند، به نسبت ارزش سرمایه، به دریافت سود بیشتر منجر شود. در واقع اگر فردی برای معاملات خود از لوریج ۱۰ استفاده کند، سود او ده برابر خواهد شد؛ البته بدیهی است که در صورت زیان، ضرر او نیز ۱۰ برابر خواهد شد.

به جز این مسئله، مارجین تریدینگ می‌تواند موجب ایجاد تنوع شود؛ چون تریدرها می‌توانند چندین حساب با مقادیر به نسبت کم برای سرمایه‌گذاری باز کنند. در نهایت، داشتن یک اکانت مارجین می‌تواند موجب این شود که تریدرها بدون اینکه مجبور باشند مقادیر زیادی پول به حسابشان منتقل کنند، پوزیشن جدیدی برای سرمایه‌گذاری باز کنند.

مارجین تریدینگ در بازارهای ارزهای دیجیتال

ریسک انجام معامله در بازار مارجین به طور ذاتی از معامله در بازار اسپات بیشتر است، ولی وقتی پای ارزهای دیجیتال به میان می‌آید، ریسک این کار باز هم بالاتر می‌رود. تریدرهایی که در بازار ارزهای دیجیتال به مارجین تریدینگ می‌پردازند، باید این نکته را در نظر بگیرند که نوسان بالا در این بازار بسیار رایج است.

در بازارهای سنتی، نوسانات بالای ۱۰۰ درصد در ۲۴ ساعت به ندرت رخ می‌دهد. اما در بازار رمزارزها، رشد ۱۰۰۰ درصدی در ۲۴ ساعت و یا یک صدم شدن دارایی در ۲۴ ساعت، امری کاملا عادی و رایج است.

حالا فرض کنید شما در چنین بازاری از لوریج هم استفاده کنید و نوسانات را چند برابر کنید. به همین دلیل، ریسک معاملات لوریج دار در بازار ارزهای دیجیتال، بسیار بالاست. اگر تجربه بالایی در معامله‌گری ندارید، توصیه ما این است که تحت هیچ شرایطی فعلا به سراغ این بازارها نروید.

اصطلاحات در معاملات مارجین

برای فعالیت در بازار معاملات مارجین، با واژه‌ها و اصطلاحات جدیدی مثل، Long، Short، Margin و … مواجه می‌شوید که در این قسمت آن‌ها را معرفی خواهیم کرد.

Total Balance

Total Balance یا Margin مقدار سرمایه تریدر را نشان می‌دهد. این عدد، اصل سرمایه تریدر + مقداری که صرافی به تریدر قرض داده را نشان می‌دهد. مثلا اگر تریدر ۱۰۰۰ دلار سرمایه دارد و از لوریج ۵x استفاده کرده، مارجین او ۵۰۰۰ دلار خواهد بود که ۱۰۰۰ دلار، سرمایه خود تریدر و ۴۰۰۰ دلار قرض صرافی به اوست.

Total Debt

این عدد، مقدار قرض صرافی به تریدر را نشان می‌دهد. در مثال بالا، Total Debt تریدر برابر ۴۰۰۰ دلار خواهد بود.

Account Equity

اکانت اکویتی، ارزش حساب کاربر را نشان می‌دهد. اگر از Total Balance مقدار Total Debt را کسر کنیم، مقدار اکانت اکویتی بدست می‌آید.

سخن پایانی

مارجین تریدینگ بستر مناسبی برای افرادی است که به دنبال افزایش سود در معاملات موفق خود هستند. اگر معاملات در این بازار به درستی انجام شود، سود کاربر را چندبرابر خواهد کرد. اما معاملات مارجین در بازار ارزهای دیجیتال ریسک بالاتری داشته که باید مورد توجه قرار گیرد.

در این مقاله به پرسش معاملات مارجین چیست پرداخیتم و پارامترهای موجود در این بازار را معرفی کردیم. تفاوت Margin Trading با معاملات فیوچرز را تشریح کردیم و در مورد معاملات مارجین در صرافی بایننس صحبت کردیم. در این بازار احتمال صفر شدن پول یا مارجین کال و لیکویید شدن سرمایه وجود دارد، از این رو معامله در این بازار نیاز به تجربه بالایی دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا
صرافی سیمیا می‌خواهیم اعلان‌هایی را برای آخرین اخبار و به‌روزرسانی‌ها به شما نشان دهیم.
رد کردن اعلان ها
اجازه دادن به اعلان‌ها